Zdravlje

Zdravlje

Čak 99% žena će imati HPV infekciju, a njih 10 % i probleme koji mogu dovesti do raka

Shutterstock

Projekt cijepljenja mladih protiv HPV-a inicijalno je organizirala Međunarodna udruga studenata CroMSIC u suradnji s mnogim javnozdravstvenim institucijama.

Unutar kampanje „Budi mRAK“ koju su ovi budući liječnici pokrenuli, kontinuirano se provodi edukacija mladih o prevenciji i zaštiti od HPV infekcije.

Drago mi je što smo s mnogim zdravstvenim institucijama omogućili jedinstveno mjesto, ovdje u Centru za zdravlje mladih, mjesto gdje mladi mogu doći svakog ponedjeljka cijepiti se besplatno, uz prethodnu najavu, protiv HPV-a. Naručiti se mogu preko stranice terminko.hr. Također, dva puta u tjednu provodit će se i program besplatnih ginekoloških pregleda za sve djevojke do 29 godina koje nemaju izabranog ginekologa ili žive izvan svog mjesta prebivališta, rekao je Marko Gangur, Nacionalni koordinator Projekta Budi mRAK.

Besplatno cijepljenje protiv HPV-a prvi je uveo Grad Zagreb još 2007. godine za sve učenike osmih razreda, a od 2015. cjepivo je dostupno na području cijele Hrvatske. U 2019. godini napravljeno je istraživanje koje je pokazalo kako mladi, ali i njihovi roditelji nisu dovoljno educirani i upućeni u prevenciju i zaštitu od HPV-a, koji uzrokuje čak 6 vrsta raka.

Tako iz istraživanja vidimo da svaki drugi roditelj gotovo da ne zna ništa o HPV infekciji, svaki treći uopće ne zna da u Hrvatskoj postoji besplatno cjepivo za sve učenice i učenike osmih razreda, a svaki četvrti roditelj zna da je HPV cjepivo besplatno za sve osmaše u Republici Hrvatskoj. Također, što se tiče procijepljenosti, svaka deveta obitelj cijepila je svoju djecu ili dijete protiv HPV-a i to najčešće u obiteljima koje imaju samo žensku djecu. Iako znamo da je cjepivo i za djevojke i mladiće. Zato mi je drago da su u Centru za zdravlje mladih pokrenuta ova dva Programa. I ponosni smo što su već svi termini za oba Programa prevencije za travanj popunjena, izjavila je dr. sc. Mirela Šentija Knežević, Zamjenica Pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom i koordinator Gradskog programa prevenciije raka vrata maternice Grada Zagreba.

Cijepljenje će biti svakoga ponedjeljka od 15:30 do 18:30 sati dok će besplatni ginekološki pregledi biti ponedjeljkom i srijedom od 15:00 do 20:00 sati. Svi zainteresirani moraju se naručiti putem aplikacije terminko.hr.

Mi smo u Gradu Zagrebu podigli na 40% procijepljenost protiv HPV-a, ali, mi još nismo ni na pola puta. Naime, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji procijepljenost bi trebala biti 90%. Tako da je ovo dodana vrijednost da mladi i njihovi roditelji shvate koliko je cijepljenje protiv HPV-a važno, rekla je Tatjana Petričević Vidović, dr. med., spec. školske medicine, Voditeljica Službe za školsku i adolescentnu medicine, NZJZ Dr. Andrija Štampar.

„Svi rezultati cijepljenja protiv HPV-a vidjet će se tek nakon 10 godina. Smatra se da će 99% žena prije ili poslije imati HPV infekciju, od čega 10 % će imati manifestacije koje mogu dovesti do raka. Cjepivo značajno može smanjiti tu brojku oboljelih od HPV infekcije”, rekao je doc. prim. dr. sc. Dražan Butorac, dr. med., Klinika za ženske bolesti i porodništvo, predsjednik Hrvatskog društva za kolposkopiju i bolesti vrata maternice pri HLZ-u.

Grad Zagreb, Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, NZJZ Dr. Andrija Štampar, Međunarodna udruga studenata medicine CroMSIC, te Dom zdravlja Zagreb- Istok- Centar za zdravlje mladih nositelji su ova dva projekta.

Svega 3% godišnje država godišnje ulaže u preventivne programe, osobito za mlade. Centar za zdravlje mladih širi svoje djelatnosti i to će zasigurno pripomoći u edukaciji i prevenciji, ovaj puta kod mladih, izjavio je Jurica Kravaršćan, dr. med., Ravnatelj Doma zdravlja Zagreb- Istok.

Ova dva Programa prevencije sufinancirana su od Grada Zagreba.

„Iznimno mi je drago da ovaj Centar brine o zdravlju mladih, u ovom slučaju za njihovo mentalno, spolno i reproduktivno zdravlje. I zato u potpunosti Grad Zagreb podržava ovakve Programe koji će itekako pomoći mladima u daljnjoj edukaciji i prevenciji. Također, ovi projekti su dodana vrijednost zdravstvene skrbi za studente čije je prebivalište izvan Zagreba“, rekla je dr. sc. Ivana Kekin, dr. med., spec. psihijatar, koja je izaslanica Gradonačelnika Grada Zagreba i predsjednica Gradskog odbora za zdravstvo.

Prema posljednjim znanstvenim studijama, cjepivo protiv HPV-a štiti za čak 90% od raka vrata maternice.

Cijepljenje protiv HPV-a bez naručivanja i najave povodom Svjetskog dana zdravlja

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo