Zdravlje

Zdravlje

Četiri simptoma plak psorijaze: Postoji jedna stvar koju nikada ne smijete raditi

Shutterstock

Psoriasis vulgaris (kronična stacionarna plak psorijaza), najčešći je oblik psorijaze.

Kada se stanice kože množe u velikoj brzini, teško je ignorirati posljedice jer su prije svega neugodne. 

Psorijaza je kronična multisistemska upalna bolest kože koju karakterizira pojava upalnih crvenkastih, oštro ograničenih žarišta koja mogu biti različite veličine. Ta su žarišta prekrivena srebrnasto – bijelim ljuskama. Naime psorijaza uzrokuje brzi rast stanica na površini kože pa se stvaraju debele, srebrnaste ljuskice i suhe, crvene mrlje koje svrbe i koje su ponekad i bolne. Psoriasis vulgaris (kronična stacionarna plak psorijaza), najčešći je oblik psorijaze, a javlja se najčešće na laktovima, koljenima, leđima iako se može manifestirati po cijelom tijelu. Simptomi će varirati od osobe do osobe, a izgled ovisi i o boji kože. Evo kako ju prepoznati:

1. Crvene fleke 

Osobe koje imaju ovaj oblik psorijaze pate od disfunkcije imunološkog sustav koji uzrokuje upalne procese u tijelu, navodi Nacionalna udruga za psorijazu. Upala se manifestira kao crvenilo na koži. Dr. Robert T. Brodell, dermatolog dodaje kako može dati dijagnozu samo jednim pogledom na kožu. Psorijazu možete prepoznati i na dodir – bilo kakve kožne reakcije su često praćene samo crvenilom, ali psorijazu možete i napipati. 

Pandemija loše utječe i na vašu ljepotu! Dermatologinja otkrila kako i što će pomoći

2. Ljuskice 

Svakog dana naša se koža obnavlja i stanice se oljušte s cijelog tijela u periodu od oko mjesec dana. Ali to nije slučaj s ovom vrstom psorijaze. Kod ovog stanja, imunološki sustav je preaktivan i stanice puno brže rastu ali ne ljušte se tako brzo već se nakupljaju na koži. Dok se ljuske opisuju kao roza, bijele ili srebrnkaste boje, dr. Brodell kaže kako je to istina za svjetlije tonove kože, a kod tamnijih tonova kože, ljuskice mogu biti tamnije. 

3. Svrbež 

Psorijaza dolazi od grčke riječi psora, što znači svrab. No ipak neće svaka osoba koja pati od ovog stanja imati i ovaj problem te će ga doživjeti samo oko 50 do 60 posto osjećaju svrbež, no nažalost ako se počešete to vam neće doći kao olakšanje već će se javiti bol. 
Diranje upaljenih površina će samo pojačati ovaj problem, a može se javiti i krvarenje. Isto tako trauma na koži koja nastaje nakon što ste se počešali može prouzrokovati stvaranje novih lezija.

4. Bol

Kako smo naveli, diranje psorijaze može samo uzrokovati nastanak boli na tom području jer se ljuskice ustvari drže za kožu i kada se češete ustvari ih odvajate od kože. Krvarenje se isto tako može javiti jer upala stanjuje dio kože na kojoj se nalazi pa se grubim pokretima mogu oštetiti krvne žile. 

“Psorijaza može biti bolna i radi mjesta na kojem se nalazi, pa ako je na laktu sigurno ćete osjetiti svaki pokret rukom jer se nakupine viška stanica na tom djelu kože tada lome, što naravno uzrokuje bol“, dodaje dr. Brodell.  Ovaj oblik psorijaze može uzrokovati bol i zato što neki ljudi mogu radi ovog stanja razviti i psorijatični artritis, koji uzrokuje otoke, ukočenost i bol oko zglobova. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo