Četiri stvari koje gastroenterolog radi svakog jutra za bolje zdravlje - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Četiri stvari koje gastroenterolog radi svakog jutra za bolje zdravlje

Za zdravlje probave važno je jesti kvalitetne obroke, ali i ne zaboraviti i na par dodatnih važnih koraka.

Ako ste svjesni koliko je probava važna za zdravlje cijelog organizma i želite učiniti sve potrebno kako biste zaštitili zdravlje, gastroenterolog dr. Will Bulsewitcz otkriva koje navike njeguje svakog jutra za radi zaštite zdravlja probave. 

1. Čaša vode

Ujutro možete računati na to da će vam kava pomoći da se razbudite ali to ne znači da svako jutro morate započeti sa šalicom kave. “Ponekad je odlično popiti čašu vode nakon buđenja, a još bolje dvije. Kave se nisam odrekao niti ću to učiniti, ali sam otkrio kako mi tijelo bolje reagira kada prvo popijem vodu. Urolozi savjetuju kako bi prije spavanja trebalo popiti malo vode jer će proći puno sati prije nego organizmu opet ponudite tekućinu, a vjerojatno ćete i tijekom noći odlaziti na toalet. Liječnik dodaje kako je tijelu potrebna voda da bi započeo s radom kako treba, a mozak, crijeva i bubrezi će puno bolje raditi ako im odmah ujutro ponudite vode. 

2. Uživajte u šalici kave 

Nakon što popije dvije šalice vode, liječnik si pripremi kavu ali ne bilo kakvu i sigurno ne onu “običnu”. “Mislim da se kava može pripremiti s raznim sastojcima, a ono što joj ja dodajem ovisi o danu i mom raspoloženju”, dodaje te ističe kako vrhnje i šećer nikako ne djeluju dobro na probavu pa on često za bolji okus dodaje začine. 

Što jesti kada je vani ovako jako vruće? Nutricionistica ima brze i jednostavne ideje

  • Maca prah: On će učiniti tijelo otpornije na stres i ponuditi energiju. 
  • Miks začina: Radi se o mljevenim začinima koji sadrže bundevu, cimet, klinčić i đumbir. 
  • Đumbir, kurkuma i cimet: Prva dva imaju jaka protuupalna svojstva i pomažu radu crijeva, pa iako cimet ima bezbroj dobrobiti za zdravlje, kavi će dodati savršen miris i okus, a ako želite možete dodati i malo kokosova mlijeka. 

3. Ponekad doručak

“Kao i svakom drugom dijelu tijela i crijevima je potrebno da se odmore i zato on ponekad prati post, ustvari često. “Ne mislim da se moramo držati režima 16:8 pri postu, možete postiti na dane kada vam se to učini zgodnim”, navodi Bulsiewitcz. Kako on sam nema često vremena za doručak, jede za vrijeme ručka. Vikendima će ujutro popiti smoothie. A njegova magična kombinacija sastojaka je: šumsko voće, banana, brokula, orašasti plodovi i organsko soja mlijeko. Kako nas upravo prate vrućine, dodaje kako je dobra stvar bananu zamrznuti prije korištenja jer čete tako dobiti jednu kremastu poslasticu koja će vas i rashladiti. 

Sedam simptoma žučnih kamenaca koje je dobro zapamtiti

4. Skok u hladnu vodu

Ovo je trik kojeg koristi svako jutro, a on kaže kako ono što osjeća kada skoči u, konkretno hladan bazen, je nešto novo i da mu čini kako je šok radi hladne vode uzrok zašto se odmah razbudi i osjeti nalet energije. Jednom kad je u bazenu pliva 30 minuta. “Jako me interesira što se s tijelom događa pod utjecajem temperatura, hladne ili tople. Mislim da znanost počinje shvaćati i te dobrobiti”, navodi te dodaje da ako nemate bazen, slobodno iskoristite hladan tuš. 

A. A.

Foto: Shutterstock 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo