Zdravlje

Zdravlje

Sedam simptoma žučnih kamenaca koje je dobro zapamtiti

Kod žena će se češće razviti kamenac, ali dobro je da svi zapamte simptome.

Puno je ljudi koji imaju problema sa žučnim mjehurom, malim kruškolikim organom smještenom ispod jetre. Najčešći problem koji se javlja je žučni kamenac, a g gotovo svaka deseta osoba ima žučne kamence, no u većini slučajeva oni su potpuno bezazleni. Prema statistici javlja se kod 20 posto žena i 10 posto muškaraca. 

Žučni kamenci predstavljaju naslage nalik kristalima u žučnom mjehuru. Mogu biti različite teksture i veličine, a može ih biti samo jedan ili više. Probleme obično izazivaju kamenci koji se pomaknu i začepe žučni prolaz ili zajednički žučni vod koji se stapa s izvodnim kanalom gušterače, što pak može dovesti do njene upale. Rijetka je, ali vrlo opasna pojava, da žučni kamenci začepe prolaz iz tankog u debelo crijevo što izaziva neprestano povraćanje. I u ovom slučaju pravilna prehrana je najbolja prevencija. Hrana bogata vlaknima, a siromašna mastima pomaže da žučni kamenci ostanu u tekućem obliku. Kako problem često ostane dugo bez dijagnoze, važno je prepoznati simptome na vrijeme. 

Ako primijetite neke od simptoma, obavezno se javite liječniku. 

1. Bol u trbuhu 

Česta bol koja se periodično javlja u području jetre čest je simptom žučnih kamenaca, a obično se javlja nakon obroka, navodi gastroenterolog dr. Edward Levine. Bol se može javiti nakon svakog obroka ali i ne mora, no češće  je potaknuta obilnim i masnim obrocima. Ako bol traje satima, radi se o težem obliku, a ako se javlja dok jedete, to vjerojatno nije simptom ove bolesti. 

2. Ne pomažu lijekovi protiv boli 

Ako se bol, blaga ili jaka, ne smanji nakon što ste uzeli tablete, moguće se radi o simptomi žučnih kamenaca. Simptom može biti i ako bol prestane kada se okrenete na drugu stranu. Dr. Levin navodi da su ovo sve bitne informacije za postavljanje dijagnoze. 

Ako vas muči masna jetra, mijenjajte samo jednu naviku u prehrani

3. Žutica 

Ona je simptom problema s jetrom koja se manifestira žutilom kože i bjeloočnice, uz pojavu tamnog urina i svijetle stolice. Česta je kod djece ali je i indikator problema sa žučnim mjehurom. 

4. Mučnina 

Mnogi će zamijeniti probleme sa žučnim kamencom za probleme s probavom. Dr. Young, gastroenterolog, navodi kako često pacijenti misle da se radi i o bolovima nakon treninga. No mučnina i povraćanje koji se javljaju uz bol nakon obroka mogu biti simptomi kamenca. Ako se jave, odmah potražite liječničku pomoć. 

5. Pankreatitis

Ako dođe do upale gušterače svakako biste trebali posjetiti liječnika radi žučnih kamenaca jer je gušterača smještena odmah do jetre i u isto područje odlaže probavne enzime. 
Ako se formira kamenac i zaglavi se u kanalu gušterače, može doći do upale i boli, a ako se to dogodi, kamenci se odmah moraju odstraniti. 

6. Nagle promjene u težini 

I to je problem povezan sa žučnim kamencom, ali ne mora nužno biti simptom. Obično se prvo jave problemi s težinom a onda sa žučnim mjehurom. I dok gubitak viška kilograma može biti prevencija, iznimno brz gubitak kilograma može vas učiniti podložnima bolesti. 

Nova studija: Osobe s jednim tipom alergija mogle bi biti u manjem riziku od zaraze COVID-om

7. Čudne tvorevine 

Kako se radi o šupljem organu, žučni kamenac se tijekom pregleda ultrazvukom može prikazati kao masa koja tu ne pripada. Postoje bezbolni testovi kojima se može provjeriti što je u pitanju – liječnici će provjeriti veličinu žučnog mjehura te postoji li upala. Može se napraviti MRA koja može biti od velike pomoći pri provjeri žučnih kanala.  

Bol u desnoj strani je čest simptom bolesti žučnog mjehura, a ponekad simptomi za koje mislite da otkrivaju takve probleme ustvari mogu biti bolest srca ili pluća. 

“Posebno se kod žena mogu javiti atipični simptomi infarkta ili ostalih kardiovaskularnih problema, pa se često javlja bol u području trbuha a ne prsa.”, navodi dr. Young. 
Upala pluća isto tako se može manifestirati kao bol u gornjem dijelu trbuha, a ako se javi temperatura i groznica, može značiti i da je došlo do akutne upale žučnog mjehura radi infekcije a ne kamenaca. Ti simptomi mogu otkrivati da se radi o hitnoj potrebi za liječničkim pregledom i možda zahvatom. Ukratko, ako se jave bilo kakvi simptomi koji ne prolaze svakako se morate obratiti liječniku radi pregleda.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo