Cijepljeni ste i preboljeli ste COVID-19? Čini se da je hibridni imunitet najbolja zaštita - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Cijepljeni ste i preboljeli ste COVID-19? Čini se da je hibridni imunitet najbolja zaštita

Istraživanja pokazuju kako hibridni imunitet nastaje nakon cijepljenja i zaraze i radi se o najjačem imunološkom odgovoru.

Znanstvenici se već mjesecima muče s pronalaskom odgovora na pitanje: kako pojedinci nakon što su se cijepili i zarazili koronavirusom imaju tako jak imunološki odgovor, a posebno se tim pitanjem bavila studija provedena od strane Oregon Healtha i znanstvenog sveučilišta (OHSU), a bavi se i proučavanjem imuniteta kod onih koji su se prvo zarazili pa tek onda cijepili.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do kraja prošlog tjedna ukupno je zabilježeno 971.464 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 14.035 preminulo, ukupno se oporavilo 899.743 osoba od toga 10.289 krajem tjedna, stoji na stranicama HZJZ-a.  U samoizolaciji je trenutno oko 27.656 osoba. Testirano je ukupno 4.301.921 osoba. Zaključno s 3.2.2022 utrošeno je 5.121.826 doza cjepiva, a cijepljeno je 56,60% ukupnog stanovništva, odnosno 67,35% odraslog stanovništva. Na dan 3.2.2022 utrošeno je 7.250 doza cjepiva, a od toga je 896 osoba cijepljeno prvom dozom. Zaključno s 3.2.2022 2.297.062 osoba cijepljeno je barem jednom dozom, a od njih je cijepljenje završeno za 2.210.090 osoba ( 2.013.022 osoba cijepljeno s dvije doze te 197.068 osoba cijepljeno cjepivom Jannsen), što čini 64,96% odraslog stanovništva.

U pandemiji smo izgubili jednu dragocjenu naviku, a to nije dobro za zdravlje – kako si pomoći?

Ako gledamo globalnu sliku, od kad traje pandemija od ove je bolesti preminulo oko 5.6 milijuna ljudi, a administrirano je oko 9.6 bilijuna doza cjepiva. U usporedbi s necijepljenim osobama, one cijepljenje u manjoj mjeri pate od ozbiljnih simptoma i rijetko umiru, stoji na stranicama Centra za kontrolu zdravlja.

Mogućnost ponovne zaraze je velika jer virus u velikim količinama kruži oko nas, pojašnjava Dr. Fikadu Tafesse, autorica studije.

Koje odgovore nudi studija?

Znanstvenici su svjesni da infekcija pruža imunitet ali se sada raspravlja o tome koliko traje i koliko je jak. Obzirom se bilježi velik broj ponovnih infekcija i neki se ljudi cijepe nakon bolesti, znanstvenici su žele otkriti kako ti faktori utječu na imunitet. Do danas su prikupili podatke od 104 ispitanika: potpuno cijepljenih koji su imali ponovnu infekciju, onih koji su se zarazili nakon cjepiva i onih koji su cijepljeni i nikada se nisu zarazili. Nakon što su svim ispitanicima uzeli krv, mjerili su imunološki odgovor. Shvatili su da nije važno je li netko primio prvo cjepivo ili se zarazio – imunitet slično reagira.

Nema razlike, a u svakom slučaju ćete steći iznimno jaki imunitet“, tvrde stručnjaci. Tvrde i kako hibridni imunitet jest jak bez obzira na dob.

Takav imunitet je jak, ali svakako je savjet da je nabolje cijepiti se i poduzeti korake zaštite od virusa. “U boljoj smo poziciji ako se cijepimo, a ako nas virus napadne, imat ćemo blagi oblik bolesti i na kraju super imunitet“, ističe dr. Tafesse te dodaje kako se hibridni imunitet najbolji imunitet kojeg možete steći.

Zašto ove godine cijepljenje protiv gripe ne bismo trebali preskočiti? Epidemiolog objasnio što nas čeka

Znači li hibridni imunitet kraj pandemije?

Znanstvenici smatraju da je moguće jer rezultati prethodnih radova govore kako bi SARS-CoV-2 mogao postati endemska infekcija, poput sezonske infekcije dišnih putova.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo