Zdravlje

Zdravlje

Cijepljeni ste, primili ste booster dozu i preboljeli COVID-19! Možete li se sada opustiti?

Shutterstock

Sve se svodi na to koliko ste rizika spremni podnijeti…

Na samom početku pandemije, oporavak od infekcije koronavirusom je bio razlog za optimizam, ako ste se oporavili, imali ste nekakvu razinu imuniteta. Kako je vrijeme prolazilo, pokazalo se da se imunitet gubi. Što očekivati nakon oporavka?

Neki su imali ponavljajuću infekciju, a neki se pitaju kakvu zaštitu nudi cijepljenje ali i uz to preboljena infekcija. Evo što kažu stručnjaci.

Što infekcija znači za imunitet?

Imunitet se definira kao mogućnost tijela da vaš štiti od virusa kada ste izloženi bakterijama ili virusima. Ovisno o vrsti infekcija ovakva zaštita može trajati mjesecima, godinama pa i ostatak života. No kada je u pitanju COVID-19, imunitet traje nekoliko mjeseci ali kako vrijeme prolazi on slabi, a koliko točno može trajati još se istražuje. Isto tako, kod svakog imunitet djeluje drugačije, za razliku od imuniteta stečenog cijepljenjem koji ima standardnu formulu za cijelu populaciju, pojasnio je šef odjela za infektivne bolesti medicinskog centra Baltimore Theodore Bailey.

Je li sigurno ići u restoran i kafiće nakon što ste imali COVID?

Teško da ćete se zaraziti par mjeseci nakon prve zaraze, navodi Bailey, ali jedno istraživanje potvrđuje kako imunitet nakon COVID-a, tj. razina antitijela je u padu nakon tri mjeseca od infekcije. Isto tako ako steknete imunitet na jedan soj virusa ne znači da ste ga stekli i na drugi.

Rak debelog crijeva sve češći kod mladih ljudi, a ova navika je glavni razlog

Kako će dakle uvijek postojati šansa da se ponovno zarazite, savjetuje da razmišljate o imunitetu nakon bolesti kao nečemu što će vas zaštiti od ozbiljnog ishoda ali će i dalje postojati rizična ponašanja od kojih vas on ne može spasiti. Dakle i dalje postoje stvari koje biste trebali izbjegavati jer povećavaju šanse za infekcijom, poput boravka u zatvorenim prostorijama gdje se nalazi veliki broj ljudi. To ne znači da oni koji su se nedavno od bolesti oporavili moraju sjediti u kući, već moraju odlučiti koliko su rizika spremni podnijeti. U prvim mjesecima nakon infekcije, većina onih koji su se cijepili imaju jako nizak rizik da će se infekcija ponoviti odmah, što znači da ako odu u teretanu ne moraju strahovati od hospitalizacije.

“Putovanje, odlazak u restorane ili teretanu za njih postaju nešto sigurnije radnje, a još je sigurnije pritom nositi masku“, dodaje Bailey.

Što još smijete raditi i koje su mjere opreza potrebne?

Ako planirate putovanja ili želite ići na party, liječnik savjetuje da svakako pazite i na mjere zaštite, poput nošenja maske u zatvorenim prostorima u kojima se nalazi velik broj ljudi. To je dobar način da se dodatno zaštitite.

William Schaffner,profesor na sveučilištu Vanderbilt se slaže i smatra kako oni koji su se nedavno opravili ipak moraju nositi maske u zatvorenim prostorima, a ako planirate putovanje svakako biste se trebali testirati posebno ako posjećujete starije članove obitelji. Isto tako smatra da, iako male, postoji šansa da se zarazite opet i da širite virus. Što je više vremena prošlo od prethodne infekcije to su veće šanse da ćete se opet zaraziti. I dalje stoje pravila da osobe koje imaju pozitivan test moraju biti u izolaciji.

Rizik od dolaska novih varijanti virusa bi trebao zabrinjavati jer kada se one pojave, svijet bi se mogao suočiti s novim problemima i morat ćemo opet pričekati kako bismo shvatili koliko nas štiti cjepivo i hibridni imunitet od novog soja virusa.

Na kraju cijele priče, liječnici ističu da to koliko čete se kretati i gdje ovisi o tome koliko ste spremni na rizik. „Ako imate 70 godina i dijabetes, ne bih preporučio da riskirate, ali ako imate 25 i potpuno ste zdravi te ste se od bolesti oporavili, prvi bih vas pitao jeste li cijepljeni. Te osobe se slobodno mogu kretati. Ali kako ništa danas još nije sigurni, savjetujem i nošenje maske“, ističe William Schaffner

Cijepljeni ste i preboljeli ste COVID-19? Čini se da je hibridni imunitet najbolja zaštita

Kada dođemo do toga da je sve manje zaraženih, rizik će biti manji. Manje virusa u okolini znači i manje šanse da će se on širiti i da ćete se vi zaraziti. Uz to, možete malo odahnuti i biti mirniji nekoliko tjedana nakon što je bolest završila ali ipak pripazite kamo se krećete i ne zaboravite nositi maske.

A. A.

Foto: Shuttertock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo