Zdravlje

Zdravlje

Cjepivo protiv gripe prepolovljuje rizik od srčanog udara?

Cjepivo protiv gripe može prepoloviti rizik od srčanog udara, pokazalo je najnovije kanadsko istraživanje.

Gripa je jedina neukroćena pošast iz prošlosti, koja se sezonski pojavljuje svake godine. Procjenjuje se kako od nje godišnje oboli svaka deseta odrasla osoba te svako treće dijete.

Osim što vas može zaštititi od gripe, cjepivo bi vam moglo pomoći i u zaštiti od srčanog i moždanog udara. Tako bar smatraju istraživači Sveučilišta u Torontu koji su do ovog zaključka stigli nakon što su analizirali podatke objavljenih studija koje idu daleko u prošlost do 60. godina prošlog stoljeća.

Pregledali su podatke gotovo 3300 pacijenata od kojih je polovica bolovalo od bolesti srca. Polovica je ispitanika bila cijepljena protiv gripe, dok su ostali ispitanici dobili placebo cjepivo.

Godinu dana nakon cijepljenja, cjepivo koje štiti od gripe osiguralo je 50 posto manji rizik od srčanog I moždanog udara, usporedno s placebom. Cijepljenjem su ispitanici bili zaštićeni čak i od smrti zbog srčanog ili moždanog udara.

“Rezultati podupiru trenutne preporuke za davanje cjepiva protiv gripe osobama koje su imale srčani udar, ali zbog drugog razloga, ne samo radi smanjenja rizika od gripe“, objasnio je voditelj studije, kardiolog Jacob Udell iz Ženske bolnice Sveučilišta u Torontu

Njegovom timu nije u potpunosti jasna poveznica cjepiva i zaštita od srčanog udara, no smatraju kako kod osoba koje razviju srčane bolesti određeni faktori mogu djelovati kao “kap koja je prelila čašu“, npr. plak koji začepljuje arterije ili niža razina kisika, kao rezultat gripe. Cjepivo protiv gripe može ovome stati na kraj tako što sprječava gripu ili razlomljuje plak u arterijama, tvrde istraživači. Dodali su kako je potrebno provesti daljnja istraživanja koja će pokazati pravi uzrok učinkovitosti cjepiva protiv gripe na smanjenje kardioloških bolesti.

Vjerujete li vi cjepivima protiv gripe ili ne zagovarate njihovo davanje?

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo