Cjepivo za rak mozga pruža nadu za život

Tumor, mozak, rak

Novo cjepivo za smrtonosni rak mozga, glioblastom, udvostručilo je razdoblje preživljavanja pacijenata, pokazalo je američko istraživanje.

Za razliku od cjepiva koja se obično daju za sprječavanje bolesti, ovo se cjepivo primjenjuje tek kada osoba razvije rak. Međutim, nije nezamislivo da jednog dana znanstvenici razviju cjepivo za prevenciju malignih bolesti.

Glioblastom je najsmrtonosniji oblik raka mozga, a prosječno razdoblje preživljavanja nakon dijagnoze je nešto više od godine dana. Ova bolest najčešće zahvaća sredovječne osobe, dok liječenje uključuje operaciju, zračenje i kemoterapiju. Međutim, čak i s najsloženijom terapijom, prognoze nisu optimistične.

Jedna trećina svih glioblastoma ovisi o mutiranom preteinu na stanici tumora, zvanom EGFRvIII – upravo zbog njega maligne stanice prebrzo i nekontrolirano rastu. Cjepivo koje su razvili znanstvenici Medicinskog centra Sveulčilišta Duke u suradnji sa Sveučilištem u Teksasu razvili su cjepivo koje je programirano da napada mutirani protein na stanicama tumora.

Za potrebe ispitivanja vakcine, u studiju su uključili 35 bolesnika s glioblastomom i podijelili ih u dvije skupine. Jednoj je dano cjepivo, a svi su ispitanici primili standardnu njegu (operacija, zračenje i kemoterapija).

Ispitanici koji su primali cjepivo nastavili su s ovim oblikom terapije i mjesec dana nakon završetka zračenja te su ga pirmali sve dok se činilo kako djeluje. Ovaj dodatak cjepiva produžio je prosječno razdoblje preživljavanja za 14,2 mjeseca, usporedno sa 6,3 mjeseci preživljavanja bez progresije bolesti.

Neki su pacijenti čak i preživjeli pet godina, tvrde istraživači.

Prije nego li se cjepivo može izvbaciti na tržište, potrebno ga je dodatno provjeriti na većem broju ispitanika u kontroliranim uvjetima i ustanoviti prevažu li njegove dobrobiti nad nuspojavama i mogućim rizicima. "Imamo dokaze kako cjapivo i standardna njega djeluju sinergistički, stoga bi vjerojatno bilo najbolje koristiti ih zajedno", tvrdi dr. John Sampson sa Sveučilišta Duke.

Studija je objavljena u časopisu Journal of Clinical Oncology.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!