Zdravlje

Zdravlje

Dani su nam sve kraći, a mi sve tmurniji! Evo kako si možete pomoći

Dolaskom jeseni dani su sve kraći, pa manje uživamo u sunčanoj svjetlosti koja je nužna za zdravlje i raspoloženje.

Prirodna svjetlost daje energiju, povećava koncentraciju, a iznimno je važna za dobar vid, proizvodnju vitamina D u organizmu, hormonalnu ravnotežu… Sunce potiče hipofizu na stvaranje “hormona sreće” endorfina i serotonina, a pod utjecajem prirodne svjetlosti je i hormon melatonin koji upravlja bioritmom budnosti i spavanja.

Upijte sunčanu energiju

  • Svaki dan provedite najmanje sat vremena na otvorenom. Ne mora biti sunčano da biste “uhvatili” prirodnu svjetlost, glavno da ste vani!
  • Na jakom sunčevu svjetlu preporučuje se zaštita očiju kvalitetnim sunčanim naočalama s UV filtrima, ali ako sunce nije prejako, dobro je da oči izravno, bez zaštitinih naočala, “upiju” blagodati prirodne svjetlosti.
  • Pustite sunce u svoj dom – savjetujte se sa stručnjacima za uređenje prostora kako što bolje iskoristiti dnevnu svjetlost. Možete je dovesti čak i u mračne hodnike bez prozora, uz pomoć takozvanog svjetlosnog tunela koji se proteže od krova do stropa, reflektirajući svjetlost gdje god poželite.

Što više dnevnog svjetla poželjno je i na poslu, iako smo upravo tamo najčešće “osuđeni” na umjetnu rasvjetu, kao i u trgovačkim centrima, čekaonicama, restoranima… Prekomjerna izloženost može izazvati tegobe s vidom, glavobolju, tjeskobu, nesanicu i pad imuniteta. Smanjuje se lučenje melatonina i narušava bioritam, osobito ako i kod kuće većinu vremena provodite pod umjetnom rasvjetom. Zato spavajte u mraku!

Pravilna rasvjeta

  • Potražite savjet stručnjaka kako pravilno osvijetliti dom. Vrlo je važno da je rasvjeta optimalna u prostorijama za čitanje i učenje (npr. dječja soba) te uz radne površine (npr. u kuhinji).
  • Za razliku od “tople” svjetlosti klasičnih žarulja, moderna rasvjetna tijela najčešće isijavaju “hladniju” svjetlost, a velika količina zračenja koncentrirana je u takozvanom plavom dijelu svjetlosnog spektra. Velika izloženost “plavoj svjetlosti” može prouzročiti neugodan osjećaj i zdravstvene tegobe.
  • Preporučuje se uživanje u svjetlosti svijeća koja je vrlo umirujuća.
  • Neki tvrde da im u mračnijim danima pomaže sunčanje u solariju, no dokazano je da je takvo zračenje iznimno štetno za kožu i oči!
  • U specijaliziranim prodavaonicama nude se posebne lampe za terapiju svjetlom, a prije uporabe najbolje je savjetovati se s liječnikom.

I.V.  

Foto: Shutterstock 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo