Zdravlje

Zdravlje

Dehidracija: izbjegnite ju po ljetnim vrućinama

U ljetnim mjesecima često se pojačano znojimo, što nas dovodi većem riziku od dehidracije. Lako je zaboraviti na preporučenih osam čaši vode dnevno, a za vodom uglavnom posežemo kada je prekasno – tek kada osjetimo žeđ.

Dehidracija predstavlja poremećaj odnosa unosa i gubitka vode. “Do dehidracije mogu dovesti jači proljevi i povraćanja (najčešće u sklopu crijevnih viroza), povišena tjelesna temperatura, prekomjerna toplina praćena jakim znojenjem i/ili porastom tjelesne temperature, smanjeni unos vode iz bilo kojega razloga, neki lijekovi ( prije svega diuretici) i sl.”, objasnio je dr. Mislav Čudić za portal Ordinacija.hr.

Dovoljna količina vode bitna je za procese regulacije tjelesne temperature koji su pogotovo značajni ljeti. Između ostaloga, voda je potrebna za regulaciju probave i stolice, a njen nedostatak može ugroziti naš krvožilni sustav, uzrokujući pad krvnog tlaka i kratkotrajni gubitak svijesti zbog nedostatne prokrvljenosti mozga.

Znojenjem dnevno možemo izgubiti oko tri četvrtine vode, stoga je potrebno prilagoditi unos vode novim zahtjevima ljetnog vremena. No, ne znoje se svi jednako.

“Stopu znojenja je lako izračunati: izvažite se prije vježbanja i to sa što manje odjeće na sebi; vježbajte 30 minuta, a za to vrijeme nemojte ništa piti i nemojte mokriti. Zatim se ponovno izvažite i vidite koliko ste izgubili”, objasnio je Brendon McDermott, profesor sa Sveučilišta Tennessee.

Ako ste izgubili 0,45 kilograma, to je jednako 0,47 litara tekućine koje trebate nadomjestiti. Sportske organizacije preporučuju da podijelite ukupni broj s četiri te ćete tako dobiti količinu vode koju biste trebali popiti svakih 15 minuta dok vježbate, tvrdi McDermott.

Tijekom vrućih ljetnih mjeseci potrebno je uzimati više tekućine, izbjegavati ekstremna izlaganja jakom suncu te teške fizičke poslove u uvjetima visoke temperature okoline. Osim što biste trebali piti više vodu, ovu dragocjenu tekućinu možete konzumirati i putem namirnica koje su bogate vodom – voćem i povrćem. Lubenica sadrži čak 92 posto vode, brokula 91 posto, grejp 91, mrkva 87 posto, dok jabuke sadrže 84 posto vode. Nemojte ni zaboraviti na juhe, koje mnogi izbjegavaju pri visokim temperaturama.

Najlakši način provjere jeste li dehidrirali ili ne je tako da provjerite boju mokraće. Ona bi trebala biti što svjetlija. “Boja limunade je bolja nego soka od jabuke. Ako ste zapali u područje ledenog čaja, vrijeme je da nešto popijete”, slikovito je objasnio McDermott. Jednako tako uzmite u obzir da je uobičajeno za mokraću da bude nešto tamnija ujutro.

K.H.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo