Depresija i dijabetes idu ruku pod ruku - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Depresija i dijabetes idu ruku pod ruku

Dijabetičari su izloženi povišenom riziku od razvijanja depresije nego ostala populacija, ali jednako tako su depresivne osobe sklonije šećernoj bolesti, tvrde harvardski istraživači.

Čini se kako se šećerna bolest i depresija javljaju skupa, no znanstvenike je mučilo pitanje – što je bilo prije: kokoš ili jaje, tj. povisuje li šećerna bolest rizik od depresije ili, pak, obrnuto. Studija objavljena u časopisu Archives of Internal Medicine sugerira kako su moguće obje opcije. Same po sebi, obje su bolesti ozbiljne i uvelike umanjuju kvalitetu života oboljele osobe.

Dijabetičari su izloženi povišenom riziku od razvijanja depresije nego ostala populacija, ali jednako tako su depresivne osobe sklonije šećernoj bolesti, tvrde harvardski istraživači. Također su ustanovili kako je rizik od dijabetesa ili depresije viši što su jači simptomi depresije, tj. dijabetesa. Primjerice, žene koje su uzimale antidepresive (što pretpostavlja ozbiljniju depresiju koja duže traje) bile su izložene povišenom riziku od razvijanja šećerne bolesti nego žene koje nisu uzimale lijekove za svoj poremećaj zdravlja mentalne prirode.

Na sličnom tragu, dijabetičari koji su uzimali inzulin kako bi držali svoju bolest pod kontrolom bili su skloniji depresiji nego ostali dijabetičari koji nisu započeli s uzimanjem inzulina.

“Možemo reći kako su oba stanja povezana i oba su uzrok i posljedica jedno drugog”, kratko je sažeo rezultate studije Frank Hu, nutricionist i epidemiolog Harvardskog fakulteta za javno zdravstvo. Njegov je tim stigao do ovog zaključka nakon što je pratio preko 65.380 osoba kroz razdoblje od deset godina.

Ako imate pitanje za Igora Girotta dr. med., spec. psihijatra pošaljite na kolumnist@ordinacija.hr.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo