Zdravlje

Zdravlje

Digitalna kolposkopija – detaljan pregled vrata maternice

Foto: Shutterstock

Kolposkopija je dijagnostički postupak kojim se nadopunjuje nalaz Papa testa kod sumnje na postojanje premalignih ili malignih promjena vrata maternice.

Premaligne promjene vrata maternice ili CIN-ovi (cervikalne intraepitelne neoplazije) te početni rak vrata maternice najčešće se ne vide prostim okom, te je potreban detaljan pregled vrata maternice i rodnice pod povećanjem i snažnim osvjetljenjem uz pomoć specijalnog pokretnog mikroskopa koji je smješten ispred rodnice (kolposkop).

Kao i Papa test, kolposkopija se izvodi jednostavno i potpuno bezbolno tijekom uobičajenog ginekološkog pregleda u spekulima.

Osjetljivost kolposkopije u otkrivanju CIN promjena je približno kao i Papa testa (60-80 %), međutim kada se primijene zajedno, pouzdanost u otkrivanju premalignih promjena raste na preko 90 %.

Cilj primjene kolposkopije

Pomaže vidjeti odgovaraju li promjene na vratu maternice onima u nalazu Papa testa, kolika je proširenost tih promjena te odrediti sumnjiva mjesta s kojih treba uzeti tkivo za patohistološku analizu (biopsija).

Da bi se bolje prikazale promjene, vrat maternice se najprije premazuje otopinom 3 % octene kiseline i potom jodnom otopinom (Lugol).

Tradicionalna kolposkopija se izvodi direktnim gledanjem površine vrata maternice uz pomoć binokularnog optičkog sutava uz povećanje, najčešće 10 – 15 puta, a nalaz se shematski crta na kolposkopskom obrascu.

Danas se u svijetu sve više razvija i primjenjuje digitalna kolposkopija, a taj trend prati i Poliklinika Eljuga. Naše ginekološke ambulante opremljene su i optičkim i digitalnim kolposkopom.

Razlika digitalnog od tradicionalnog kolposkopa je što ima LED izvor svjetlosti koji daje dvostruko jaču svjetlost, tehnologija auto-fokusa, CCD/optic dizajn i 20 puta digitalni zoom.

Vrhunski FULL HD video kolposkop integriran je u moderan ginekološki stol sa LCD ekranom na kojem se direktno vidi prikaz vrata maternice uz istovremeno pohranjivanje slika u bazu podataka koje se potom mogu ispisati na ginekološki nalaz.

Obzirom da se slike prikazuju na velikom LCD ekranu, pacijentici se tijekom pregleda može pokazati i objasniti o kakvim je promjenama riječ, simultano nalaz može proučavati više stručnjaka, a pohranjene slike se mogu uspoređivati i prezentirati na stručnom konziliju Poliklinike te po potrebi telemedicinom zatražiti mišljenje eksperata kolposkopije u bilo kojem dijelu svijeta.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo