Zdravlje

Zdravlje

Dijabetes: Broj oboljele djece utrostručio se u 30 godina

Shutterstock

Kod djece je najučestaliji dijabetes tipa 1. Više od 90% djece u dobi do 16 godina oboljele od dijabetesa imaju baš ovu autoimunu bolest.

Uzrok oboljenja za ovaj tip dijabetesa nije poznat, pretpostavlja se da je kombinacija genetike i okolišnih uzroka, a premda nije baš učestalo da djeca od njega obolijevaju, činjenica je da se u trideset godina broj oboljele djece utrostručio. Prema nekim je procjenama u Hrvatskoj oko tisuću oboljele djece.

Dijabetes – prevencija, simptomi, liječenje

Djeca i dijabetes tipa 2

Kod djece se sve češće javlja dijabetes tipa 2, a to je posljedica visokokalorične nezdrave prehrane, premalo tjelesne aktivnosti, previše vremena provedenog uz računala, mobitele, televiziju…

Glavni simptomi dijabetesa su žeđ, gubitak tjelesne težine, umor i učestalo mokrenje. Mogu se javiti i trbobolja, glavobolja i problemi u ponašanju.

Djeca trebaju vježbati svaki dan

Dijabetes kod djece u većini slučajeva liječi se inzulinom, a plan uzimanja inzulina određuje pedijatar ili dijabetolog. Prehrana treba biti uravnotežena i obilovati vlaknima i ugljikohidratima. Djeca s dijabetesom trebaju vježbati svaki dan; tjelovježba smanjuje razinu šećera u krvi pa valja uskladiti dozu inzulina s tjelovježbom.     

Što jesti ako bolujete od šećerne bolesti?

Romana Kovačević Barišić/Večernji list

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo