Zdravlje

Zdravlje

Dijabetes tipa 2 više nije ‘starački dijabetes’ jer od njega obolijeva sve više djece

Shutterstock

Zabrinjavajući je porast broja djece oboljele od šećerne bolesti, u Hrvatskoj i u svijetu, kaže dr. Dario Rahelić, predstojnik Klinike Vuk Vrhovac, Referentnog centra za dijabetes u odraslih Ministarstva zdravstva RH.

Do prije nekoliko godina, kad smo govorili o šećernoj bolesti u djece, govorili smo gotovo isključivo o šećernoj bolesti tipa 1, upozorava ovaj liječnik!

Luka Rubinić: “Ponekad me šećer naljuti, pa se svađam s njim kao s čovjekom”

Danas, sve više se govori o šećernoj bolesti tipa 2 u djece. Sve donedavno termin šećerna bolest tipa 2 vezao se uz odrasle osobe, uglavnom starije životne dobi, pa se nerijetko nazivao i tzv. staračkim dijabetesom. Danas znamo da šećerna bolest tipa 1 nije vezana isključivo uz djecu i adolescente, ali ni šećerna bolest tipa 2 nije vezana isključivo uz odrasle ljude starije životne dobi.

Napominje kako je sve izvjesnije da će se postojeća klasifikacija šećerne bolesti uskoro morati mijenjati. 

“Čini se da šećerna bolest tipa 2 u djece ima puno progresivniji tijek i uzrokuje raniji razvoj kroničnih komplikacija šećerne bolesti nego u odraslih. S druge strane, šećerna bolest tipa 2 se i kod djece može otkriti sa zakašnjenjem, kao i kod odraslih, a to vrijeme neprepoznate šećerne bolesti više se ne može vratiti. Nerijetko se nastala šteta više ne može popraviti. Zato je ključno da se šećerna bolest što ranije otkrije i odgovarajuće liječi”, kaže dr. Rahelić.

Andrea Štern o životu s dva dijabetesa u obitelji: Eva se niti ne sjeća života bez šećerne bolesti…

Romana Kovačević Barišić

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo