Zdravlje

Zdravlje

Dijagnosticirajte celijakiju na vrijeme!

Celijakija je imunološki posredovana kronična bolest koju karakterizira doživotna nepodnošljivost organizma na gluten, bjelančevine pšenice, raži, ječma, zobi i drugih žitarica nastalih njihovim križanjem.

Poliklinika Synlab, u suradnji s nutricionistom mag. Nenadom Bratkovićem iz nutricionističkog savjetovališta NutriKlinika, povodom Međunarodnog dana celijakije 16.5.2015. godine, organizira događanje na kojem će se svi građani moći informirati od strane stručnih savjetnika o problemu celijakije, na adresi Petrovaradinska 1, u vremenu od 10.00 do 14.00 sati.

Neliječena celijakija može uzrokovati razvoj mnogih bolesti

Potaknut glutenom, naš imunološki sustav pretjerano reagira i napada vlastita tkiva i organe, uzrokujući smanjenu ili nikakvu apsorpciju hranjivih tvari u crijevima. Kao posljedica neliječene celijakije mogu se razviti bolesti poput dijabetesa, osteoporoze, upale štitnjače, dermatitisa, hepatitisa, neuroloških poremećaja, itd.

Prema podacima svjetskih istraživanja od celijakije boluje jedan do dva posto stanovništva.

Gluten je sveprisutan u prehrambenim proizvodima

Iako se o glutenu sve više priča kao nepoželjnoj sastavnici svakodnevne prehrane, informacija o glutenu, kao i o celijakiji te osjetljivosti na gluten, nikad previše iz razloga što je gluten, nažalost, sveprisutan, budući da se dodaje u velik broj prehrambenih proizvoda. Stoga je važno obratiti pozornost na deklaracije proizvoda ako želite smanjiti izloženost ovom alergenu.

Rezervirajte svoj individualni termin savjetovanja u poliklinici Synlab 16. svibnja

Sve napisano je više nego dovoljan razlog da 16.5.2015 (subota) prisustvujete događanju poliklinike Synlab i saznate sve što je važno o celijakiji koja, iako kronična bolest, ima izvrsnu prognozu ako se na vrijeme dijagnosticira i započne s liječenjem bezglutenskom prehranom jer uz dobro poznavanje bezglutenske prehrane zdravlje osobe s celijakijom može biti jednako zdravlju svake druge osobe!

Kontakt na koji možete rezervirati svoj besplatan individualni termin savjetovanja koje magistar Nenad Bratković i Synlab Hrvatska poliklinika poklanjaju povodom obilježavanja tog dana je Synlab Hrvatska , Petrovaradinska 1, ++385 1 6231 628 i E-mail: synlab.petrovaradinska@synlab.hr

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo