Zdravlje

Zdravlje

Do boljeg zdravlja možete doći za manje od 60 sekundi i to na 7 načina!

Shutterstock

Živjeti zdravo ne mora biti težak zadatak koji nam oduzima previše vremena…

Donosimo nekoliko savjeta kako u 60 sekundi ili manje svoj život promijenite na bolje i uživate u zdravlju! 

1. Nakon buđenja pozdravite sunce! 

Pozdrav suncu je odličan način za započeti dan mirnog uma i opuštenog tijela. Pozdrav suncu inače služi kao “zagrijavanje” na sati joge, ali svakako donosi dobrobiti i ako se prakticira samostalno. 

2. Dišite

Zanimljivo je kako jednostavni i urođeni proces većinu vremena odrađujemo krivo, a pravilno disanje jača imunološki sustav, smanjuje stres, uklanja umor i glavobolje, olakšava bolove, održava bolju koncentraciju te pospješuje rad krvotoka 

3. Koristite zubni konac

Pranje zubi četkicom dva puta dnevno je važno, ali većina zaboravlja da je korištenjem zubnog konca barem jednom dnevno jednako važno za postizanje – i održavanje higijene.  Zubni konac prolazi između zubi i uklanja bakterije koje uzrokuju karijes za koga se danas jasno zna da uzrokuje razvoj ozbiljnih bolesti. 

Ako želite biti zdravi, iz kuće odmah bacite ovih 10 predmeta!

4. Perite ruke

Najjednostavniji način ulaska bakterija u organizam jest putem ruku. Kako je sezona infekcija, perite ih često te izbjegavajte diranje oko usta i nosa. 

Kako biste bili sigurni da ste dobro oprali ruke koristite antibakterijski sapun, trljate ruke 20-ak sekundi. Operite i zapešće, područje ispod noktiju i između prstiju. Zatvorite pipu laktom (da, i ona je puna nečistoća) te obrišite ruke papirnatom maramicom umjesto već korištenog ručnika. 

5. Bez vode nikamo! 

Svi znamo da se ljudsko tijelo sastoji najviše od vode pa je ona potrebna svima kako bi izbjegli, kao prvo dehidraciju a onda i nastanak bolesti! 

6. Istežite se

Ako većinu vremena provedete sjedeći za stolom,  samo je pitanje vremena kada ćete osjetiti bolove u zglobovima i mišićima. Ako mislite da gubite vrijeme istezanjem, u krivu ste – na taj ćete način izbjeći moguće ozlijede, pojačati cirkulaciju, olakšati bol u leđima i smanjiti stres.

7. Ne zaboravite staviti osmijeh! 

Ovo je “vježba” koja se lako može obaviti u 30-ak sekundi. Smijeh će potaknuti tijelo na proizvodnju više bijelih krvnih zrnaca što znači da će se tijelo lakše boriti protiv bolesti. 

Koristite platnene torbe za namirnice? Nemojte ih odlagati na kuhinjske površine, evo i zašto

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo