Zdravlje

Zdravlje

Dobar san donosi više sreće od velike povišice! Evo kako do njega

Znanost stalno potvrđuje kako je dobar i kvalitetan san najbolji indikator dobrog života, pa je iznimno važno zadovoljiti tu potrebu.

Nova studija provedena od strane Oxforda i Nacionalnog Centra za Socijalno istraživanje donosi rezultate istraživanja provedenoga nad tisuću Britanaca. Došli su do zaključka kako je poboljšanje spavanja na prosječnu osobu djeluje kao da su mu poboljšani prihodi za 4 puta. Zanimljivo zar ne?

Pa koji je ključ boljeg sna? Nova studija tvrdi da su osobe koje spavaju u hladnoj sobi puno zdravije.

Spavate li u hladnoj sobi brže ćete utonuti u san, a vaše tijelo neće morati trošiti dodatnu energiju kako bi prilagodilo temperaturu tijela prostoru. Ako želite imati manje bora, hladna soba će pomoći! Kada je tijelo hladnije, proizvodi više melatonina – najvažnijeg hormona protiv starenja.

Prema pisanju dr. Chris Wintera, znanost je potvrdila da je idealna temperatura prostora za spavanje između 15.5 i 19 stupnjeva.

Dodatne bi pogodnosti bile smanjen rizik od određenih metaboličkih oboljenja poput dijabetesa. Uz to, osobe koje spavaju u hladnoj prostoriji potroše više kalorija kroz dan.

A. A.

Foto: Shutterstock

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo