Zdravlje

Zdravlje

Donosimo odgovore na 5 “najgooglanijih” pitanja o zdravlju

Sudeći prema statistikama, 72 posto korisnika Interneta svoje sumnje u vezi zdravlja najprije nastoji riješiti tražeći simptome na internetu.

Iako je teško prestati googlati simptome raznoraznih bolesti i uvjeravati se da nam se događaju najcrnji scenariji, stručnjaci svakako savjetuju da je bolje prestati previše istraživati simptome te da je svakako bolje posjetiti svoga liječnika i s njime riješiti sve nedoumice. Kojih je to 5 najčešćih zdravstvenih pitanja s Googlea koja muče ljude diljem svijeta? Ako se i vi prepoznajete u tim pitanjima, slijede odgovori.

1. Postoji li ikakav način za prestankom hrkanja?

Do hrkanja dolazi kada vam je blokiran dotok zraka. Neki od najjednostavnijih trikova za zaustavljanje ove dosadne pojave svakako je promjena položaja spavanja, ali i izbjegavanje alkohola. Naime, ako spavate na trbuhu ili sa strane, a ne na leđima, manja je vjerojatnost za hrkanjem. Ako ste negdje naišli na podatak da se hrkanje može spriječiti različitim sprejevima, to nije točno. Hrkanje se događa jer su, između ostaloga, mišići u grlu previše opušteni i nikakav sprej tu ne može pomoći.

2. Je li kava loša za zdravlje?

Mnoga su istraživanja pokazala kako kava može imati itekakve koristi za vaše zdravlje, posebice kada je u pitanju zdravlje srca. Međutim, kao i u svemu, i u konzumaciji kave treba biti umjeren. Previše kave svakako vam neće donijeti puno toga dobroga, već baš suprotno.

3. Koja je dopuštena dnevna količina šećera?

Stručnjaci savjetuju da manje od 10% vašega dnevnoga unosa kalorija dolazi od šećera. Odnosno, to je manje od 200 kalorija ili, ako vam je jednostavnije u gramima, manje od 50 grama dnevno. Često se može naići na savjete kako treba izbacivati i voće jer je i ono prepuno šećera. Međutim, ove brojke i savjeti se odnose samo na dodane šećere.

4. Kako se riješiti masnih naslaga?

Kratki i intenzivni treninzi u tome vam mogu pomoći. Naime, masnih naslaga općenito najlakše ćete se riješiti visoko intenzivnim treninzima. Stoga, ako imate slične probleme, svakako zaboravite na lagano trčanje i bacite se tzv. HIIT treninge.

5. Koja je tajna u borbi protiv celulita?

Neugodna pojava s kojom se muči gotovo svaka žena. U pitanju je potkožna naslaga masnoga tkiva s karakterističnim udubinama i čvorićima stanje kod kojeg dolazi do nagomilavanja masnoća i toksina pod kožom. Celulita ćete se jako teško riješiti. Ne postoji čarobni lijek i ne nestaje preko noći. Najbolje što možete je ujedno i najteže: promijeniti životni stil te početi jesti niskokaloričniju hranu pored koje ćete svakodnevno vježbati.

Imamo odgovore na škakljiva pitanja o seksu!

Foto: Shutterstock

J. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo