Zdravlje

Zdravlje

Dr. Adrian Lukenda: Laser vraća oštar vid

Dr. Adrian Lukenda

Još davne 1896. g. Lendeer Jans Lans, nastavnik oftalmologije iz Nizozemske, razvio je prve eksprimentalne studije o refrakcijskoj kirurgiji, ali to su bili samo pokušaji.

U razgovoru s dr. Lukendom saznali smo kako su danas dvije najčešće i najuspješnije metode laserskog skidanja dioptrije PRK i LASIK. Prvi PRK zahvat je izvršen u Njemačkoj, dok je LASIK prvi puta odobren Gholamu A. Peymanu 1989. god. u SAD-u. Danas u oba slučaja ne morate ići tako daleko, u Hrvatskoj su se po ovom pitanju specijalizirali brojni stručnjaci. Među njima i dr.med. Adrian Lukenda, spec. oftalmolog u KBC Dubravi i Opto Centru u Vlaškoj ulici u Zagrebu. Dočekao me je u optici Opto Centra iz koje smo otišli kat više, u očnu polikliniku.

Cijeli prostor je zračio pozitivnom energijom, od osoblja, pa sve do prostorija koje su moderno uređene i besprijekorno čiste unatoč velikom broju pacijenata koje sam tamo susrela. Iz razgovora s dr. Lukendom saznala sam puno o temi laserskog skidanja dioptrije i to sada prenosim vama. Osim toga, pokazao mi je i upoznao me s modernim aparatima, operacijskim salama i drugim prostorijama unutar poliklinike. To vam, na žalost, ne mogu prenijeti, to ćete morati sami vidjeti…

Za početak, bilo bi dobro pojasniti što je to lasersko skidanje dioptrije…

Lasersko skidanje dioptrije je jednostavniji naziv za lasersku refrakcijsku kirurgiju oka. Kod postupaka laserskog skidanja dioptrije, rožnica oka se laserom oblikuje tako da, poput naočala ili kontaktnih leća, ispravi refrakcijske greške oka (kratkovidnost, dalekovidnost i astigmatizam).

Možete li nam pojasniti metode laserskog skidanja dioptrije?

U dva desetljeća razvoja laserske kirurgije zbog odličnih rezultata održale su se dvije metode: fotorefraktivna keratektomija ili PRK te laserska in situ keratomileuza ili LASIK.

lKod LASIK postupka laser se primjenjuje ispod tzv.
poklopca rožnice

Kod PRK metode laser djeluje na samoj površini oka, dok se kod LASIK metode uz pomoć posebnih uređaja mikrokeratoma ili femtosecond lasera izrađuje „poklopac“ rožnice koji se privremeno pomakne u stranu. Laser zatim djeluje na rožnicu, najčešće 5 do 10 sekundi, nakon čega se „poklopac“ vrati na mjesto.

Koja je metoda sigurnija?

Obje metode su dokazano sigurne i primjenjuju se dugi niz godina. U svojoj praksi često primjenjujem suvremenu verziju površinske metode koja se naziva „Advanced PRK“ ili napredni PRK.

Napredni PRK najčešće se primjenjuje kod niže i srednje kratkovidnosti. To je metoda s najdužim „stažom“ od svih laserskih medoda i moram reći da sam izuzetno zadovoljan rezultatima njezine primjene na najnovijem laseru. Kod većih dioptrija češće se odlučujem za LASIK.

Kako izgleda oporavak pacijenta nakon laserskog zahvata?

kNovi uređaji, poput Pentacam kamere, nužni su za
kvalitetan predoperativni pregled

Glavni nedostatak površinske PRK metode je duži oporavak nakon zahvata. Naime, potrebno je oko 2 do 3 dana da se stvori novi zaštitni površni sloj rožnice, epitel. Povratak na posao kod PRK postupka najčešće je moguć nakon 5 dana. Kod LASIK-a je vid u većine osoba dobar već sljedeći dan, pa se većina može vratiti na posao dva dana nakon zahvata.

Koje pretrage mora proći osoba prije laserskog skidanja dioptrije?

Prvi korak su konzultacije na kojima se mogu dobiti osnovne informacije. Konzultacije su u poliklinici Opto Centar individualne i besplatne. Na njima se vidi je li osoba potencijalni kandidat te ima li potrebe raditi predoperativni pregled. Sam pregled može se napraviti istovremeno s konzultacijama i obuhvaća kompletni očni pregled uz dodatna snimanja na posebnim aparatima.

U kojim slučajevima se ne može pristupiti ovom zahvatu?

Laserska korekcija vida se ne radi ukoliko osoba ima sivu mrenu, uznapredovali glaukom, keratokonus ili druge bolesti oka koje ugrožavaju vid. Zahvat nije preporučljiv ni pacijentima s nereguliranom šećernom bolešću ili nekim autoimunim bolestima. Trudnice i dojilje trebale bi pričekati sa zahvatom, jer može doći do hormonski uvjetovanih promjena u građi rožnice.

Može li se dioptrija skinuti u potpunosti?

Naravno, pogotovo kod manjih dioptrija. Kod ispravljanja većih dioptrija nešto je veća mogućnost da se dioptrija ne skine „na nulu“ što se može jednostavno riješiti naknadnim zahvatom.

Postaju li oči osjetljivije nakon postupka i oporavka ?

laserNajnovije generacije lasera postižu odlične rezultate
i kod većih dioptrija

Oči su u pravilu nešto „osjetljivije“ tijekom oporavka neposredno nakon operacije, posebno kod površinskog PRK zahvata. Ta osjetljivost najčešće se manifestira svjetloplahošću, osjećajem stranog tijela u oku i suzenjem. Nakon oporavka ta „osjetljivost“ prestaje.

I za kraj, jedno od najčešćih pitanja potencijalih kandidata: je li skidanje dioptrije laserskom metodom trajno riješenje?

Laser ne može utjecati na porast dioptrije uvjetovan rastom oka kao što je to slučaj kod kratkovidinih osoba. Zbog toga se laserski zahvat izvodi samo kod osoba kojima dioptrija „miruje“ 1 do 2 godine. Ukoliko se kvalitetno napravi predoperativni pregled, a zahvat izvede na laseru najnovije generacije, lasersko skidanje odlično je i trajno rješenje za osobe kojima je dosadilo nošenje kontaktnih leća i naočala.

Ukoliko već duže razmišljate, a niste sigurni trebate li otići na lasersko skidanje dioptrije, nadam se kako smo vas ohrabrili, potaknuli i dovoljno informirali! Na kraju možete (poput dame iz reklame koja baca šešir jer njena kosa više nema peruti) i vi baciti svoje naočale ili leće jer vaše oči više neće imati dioptriju…

Više informacija o laserskom skidanju dioptrije potražite na: www.opto-centar.hr

 

prof. Ivana Grbavac

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo