Zdravlje

Zdravlje

Dr. Portolan Pajić: Bolesti srca se ne događaju nekom drugom!

Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Kroz cijelu ljudsku povijest srce je smatrano središtem čovjekovih osjećaja pa čak i njihovim pokretačem, kako onih radosnih tako i onih tužnih.

Ima li netko na ovom svijetu tko nije osjetio radost u prsima zbog ljubavne sreće ili bol zbog ljubavnih jada? I unatoč novim spoznajama koje nam je dala neuroznanost o tome kako našim osjećajima zapravo upravlja mozak, srce je i dalje središte našeg osjećajnog života, a mi ga doživljavamo kao mjesto u tijelu u kojem se isprepleću naša duša i naši osjećaji, pa nas ‘boli’ kad smo tužni, ili veselo ‘skače’ kad smo sretni.

Opjevano je u mnogim pjesmama kao organ ljubavi, ali u stvarnosti srce je pokretačka snaga našeg života, mišić koji radi za nas svaki dan, svaki sat, svaku minutu i svaku sekundu, srce je život!

Kad sam prije točno deset godina počela raditi za srce, točnije rečeno, za srca svih nas, nije mi bilo ni na kraj pameti da će se razviti ljubav koja, evo, traje već puno desetljeće. U proteklih deset godina za srce sam radila zajedno s brojnim suradnicima i pod stručnim vodstvom akademika Davora Miličića na čijem sam povjerenju i suradnji beskrajno zahvalna.

U brojnim javnozdravstvenim akcijama koje sam organizirala u proteklih deset godina, imala sam se priliku upoznati s brojnim osobama i njihovim sudbinama kroz koje je utkana priča o srcu, ali ne onom iz pjesme, romantičnom, osjećajnom, već o bolesnom srcu, onom srcu koje treba pomoć. Sve te sudbine potaknule su me na osmišljavanje novih aktivnosti i projekata koji će pomoći građanima da uvide važnost prevencije srčano-žilnih bolesti, rane dijagnostike i liječenja.


Znate li koja je razlika između demencije i Alzheimerove bolesti?

Važnost usvajanja zdravih navika i prevencije

Svi, baš svi moramo misliti o zdravlju i dobrobiti vlastita srca, o njegovoj ranjivosti, osjetljivosti, kao i biti svjesni da prečesto sami zanemarujemo signale koje nam srce šalje i zaboravljamo na činjenicu da je jedno i jedino koje imamo.

Bolesti srca ne događaju se nekome drugome, mogu se dogoditi nama, našim najbližima, a mi se svi moramo potruditi da do toga ne dođe ili da bolest pokušamo odgoditi usvajanjem zdravih životnih navika i kontrolom čimbenika rizika.

Naravno, sve sam članove obitelji naučila kako pružiti prvu pomoć osobi kojoj je potrebna, što znači pravilna i zdrava prehrana, koliko je za zdravlje važna fizička aktivnost i kako spretno izbjegavati sve štetne faktore ako žele zaštititi zdravlje srca.

Brojni projekti koji su pokrenuti u suradnji Gradskog ureda za zdravstvo i Zaklade Hrvatska kuća srca te brojnih suradnika potiču građane na brigu o vlastitom zdravlju i na poduzimanje koraka koji nam pomažu u očuvanju i osnaživanju zdravlja srca. Meni jedan od najdražih projekata svakako je projekt Oživi me koji provodimo u suradnji sa StEPP-om, Studentskom ekipom prve pomoći, i u sklopu kojega građane učimo kako vlastitim rukama, znanjem i vještinom pri srčanom zastoju spasiti ljudski život. Provodeći taj projekt punih pet godina educirali smo 5000 građana o osnovnim postupcima oživljavanja i pridonijeli spašavanju mnogih života.

Volimo svoje srce i radimo za svoje srce jer tako ćemo biti njegovi heroji!

Kardiolozi otkrivaju 25 nevjerojatnih načina na koji paze na tlak i štite svoje srce

Autor: dr. med. Ivana Portolan Pajić

Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo