Zdravlje

Zdravlje

Drunkoreksija je iznimno opasan trend – češći u pandemiji i uništava zdravlje! Reagirajte na 8 simptoma

Shutterstock

Drunkoreksija nije medicinski izraz, ali odnosi se na nekoga tko pije, pa izbjegava hranu da ne bi unio previše kalorija.

Unatoč opasnim posljedicama, istraživanja pokazuju kako 30 posto žena između 18 i 23 godine ne jedu kako bi mogle piti, piše Healthyhorns sa Sveučilišta Texas.

Nimalo optimistični podaci stižu i iz Njemačke, a istraživanja pokazuju kako 6,7 milijuna Nijemaca konzumira alkohol na način koji je opasan po zdravlje (podaci iz 2020. godine) i to pogotovo u pandemiji – kada se u alkoholu traži bijeg iz svakodnevice. No, ovaj fenomen nije nužno vezan samo za pandemiju te zahtijeva pažnju nevezano za situaciju, upozorava struka.

Ovakvo ponašanje najčešće proizlazi iz straha od debljanja zbog alkohola i češće se javlja kod žena studentske dobi iako se javlja i kod muškaraca. 

U ekstremnim slučajevima, drunkoreksija može biti povezana s anoreksijom ili bulimijom. No, i osobe koje nemaju nikakav poremećaj u prehrani, ali ograničavaju unos hrane prije izlaska, mogu spadati u drunkoreksičare. 

Odgovorite na četiri jednostavna pitanja i saznajte jeste li alkoholičar

Koji su rizici?

Zamijeniti kalorije iz prehrane onima iz alkohola nosi nekoliko rizika. Kombinacija poremećaja prehrane i opijanja velika je prijetnja kako fizičkom, tako i mentalnom te emocionalnom zdravlju. 

Pijenje na prazan želudac može dovesti do prekomjerne konzumacije i neočekivanog stupnja opijenosti čime se povećava rizik od ozljeda i drugih problema. 

Konzumacija alkohola ograničava naše mogućnosti donošenja odluka i može dovesti do toga da krenete i s nezdravim prehrambenim ponašanjima poput prejedanja. 

Drunkoreksija vodi do ozbiljnih zdravstvenih problema, piše Center for Discovery:

 • Nesvjestica
 • Trovanje alkoholom
 • Hipoglikemija
 • Oštećenje mozga povezano s alkoholom

Dugoročno, povećan je rizik od zdravstvenih stanja povezanih s alkoholom poput:

 1. Bolesti jetre
 2. Osteoporoza
 3. Kardiovaskularna oboljenja
 4. Dijabetes
 5. Demencija

Ako primijetite da netko u vašoj blizini više pije nego što jede, svakako obratite pažnju na sljedeća ponašanja i navike te simptome zbog kojih je nužno tražiti pomoć:

 1. Pretjeran briga oko debljanja i vlastitog izgleda
 2. Česti odlasci u kupaonicu nakon obroka radi povrćanja
 3. Ekstremne dijete i pretjerani režimi vježbanja
 4. Korištenje laksativa i diuretika za mršavljenje
 5. Jedenje prekomjerne količine hrane popraćeno osjećajem krivnje
 6. Nisko samopouzdanje
 7. Depresija
 8. Strah od gubitka kontrole

Kako živjeti uravnoteženo?

Birajte umjerenost

Ograničavanje hrane prije pijenja može dovesti do pretjerane gladi i večernjeg prejedanja. Hranite se umjereno tijekom dana kako bi prevenirali pretjeranu glad i prejedanje. Zapamtite da vaš organizam svakodnevno treba ugljikohidrate, proteine i masnoće te vitamine i minerale za normalno funkcioniranje. 

Spoznajte svoje granice

Planirajte unaprijed i ograničite unos alkohola. Važno je da ostanete hidratizirani i nakon alkoholnog pića svakako popijete čašu vode. 

Birajte mudro

Neka alkoholna pića imaju manje kalorija od drugih. Ograničite broj pića i zapamtite kako miješana pića imaju znantno više kalorija.

Redovito vježbajte

Fizička aktivnost iznimno je važna – kako za zdravlje srca tako i za kontrolu stresa. Pronađite trening koji vam najbolje odgovara. Studenti koji se bore s kilogramima priznaju kako su prije dolaska na fakultet bili puno aktivniji. 

Potražite pomoć

Savjet i podršku svakako potražite kod obitelji i prijatelja, a uvijek je dobro potražiti i stručnu pomoć.

Šokantni podaci: Broj ovisnika ubrzano raste u pandemiji, a znate li koja je najčešća ovisnost?

M. P.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo