Evo kako će se naš život promijeniti nakon cjepiva protiv bolesti COVID-19

Cjepivo, pixsell

Što moramo znati sada kada su cjepiva dostupna?

Diljem svijeta je medicinsko osoblje prvo koje će primiti cjepivo protiv COVID-19 bolesti.
Kako cijepio ulazi i u živote običnih ljudi, što ono nama znači i što znači za trenutnu situaciju kada je pandemija još u jeku?

Na žalost brojke rastu, a stručnjaci smatraju da nas čeka još duga, nesigurna vožnja s ovim virusom. Kažu i da trebati puno vremena da se djelovanje cjepiva na pandemiju primijeti. I dalje ćemo morati paziti na ponašanje i navike jer će većina zabrana vjerojatno trajati još neko vrijeme.

Neće biti primjetnih promjena u bliskoj budućnosti

Dr. Timothy Brewer, profesor na sveučilištu UCLA navodi kako je važno za sve nas da prepoznamo da neće zbog cjepiva doći do momentalnih promjena u društvu.
Život nam je okrenut naopačke tijekom pandemije, a vratiti se u ono nama poznato sigurno neće još neko vrijeme. Izjavio je i kako je prioritet cijepiti zdravstvene djelatnike i rizične skupine, poput starijih ljudi.

Ovo je preporuka o cijepljenju za preko 200.000 Hrvata koji su preboljeli koronavirus - imali simptome ili ne!

No u Kaliforniji, gdje on živi i radi, nema dovoljno cjepiva za sve koji ga trebaju. Nalazi se tamo 2.4 milijuna ljudi kojima je cjepivo potrebno, a cjepiva ima otprilike 1/6 potrebnih doza.

Dr. Dan Culver, pulmolog, također ne može predvidjeti kako će se stvari odvijati, ali se slaže da će trebati vremena kako bi se učinkovito promijenio smjer pandemije. Dodao je kako smatra da bi druga polovina ove godine mogla donijeti promjene.
Ono što se danas vezano za kontrolu virusa će imati veliki utjecaj na zdravstveni sustav u veljači, dodao je. Svaka bi zemlja trebala razviti plan distribucije lijekova i odrediti gdje će se sve cijepiti.

Kao i kod većine cjepiva, bit će potrebne dvije doze, u razmaku od 3-4 tjedna, a tu će se također morati napraviti dobar raspored.

Nikada više „staro normalno“

Ako ste primili cjepivo jeste li zaštićeni od virusa? Liječnici kažu da još nema podataka o toj vrsti djelovanja, ne samo za prvo izdano cjepivo već i ostalim.
Moguće je da će štiti od obolijevanja, ali možda neće štiti od infekcije i od širenja infekcije na osobu koja nije cijepljena, što znači da i dalje moramo slijediti sve protokole vezane za zaštitu.

Slijedite 10 zapovjedi za prevenciju razvoja raka i značajno smanjite šansu da se razbolite

Da, jasno da je teško čuti nakon svega što smo proživjeli da cjepivo neće tako brzo riješiti naše probleme. U velikoj mjeri nema više starog normalnog, moramo se prilagoditi stalnim promjenama. “Da smo prije 2 godine ušli u banku s maskom, vjerojatno bi nas izbacili van, a sad se pretpostavlja da će se maske nositi i dugo nakon što pandemija završi“, izjavio je liječnik te dodao da će i zbog ovakvih navika doći do velikih promjena u društvu. Smatra da će i sastanci preko Zoom-a postati normalni i da će rad od kuće postati način života.

A. A.

Foto: Shutterstock, Pixsell

 Prati nas na Viber Public Chatu!