Zdravlje

Zdravlje

Evo što biste trebali napraviti ako ste cijepljeni protiv bolesti COVID-19, ali ste bili u društvu zaražene osobe

Shutterstock

Vrijedi pravilo da bi se cijepljene osobe trebale testirati na COVID-19 ako se jave simptomi.

Što biste trebali napraviti ako ste primili dvije doze cjepiva, ali ste bili u blizini osobe čiji je test na ovu bolest pozitivan?

Prema riječima Američkog centra za kontrolu bolesti i prevenciju (CDC), ne baš puno, osim ako i sami doživite pojavu simptoma bolesti.

“Ako ste bili u situaciji gdje se nalaze i zaražene osobe, ne morate izbjegavati druge ljude osim ako se i kod vas ne razviju simptomi“, stoji u priopćenju CDC-a namijenjenog cijepljenim osobama. U priopćenju stoji i kako cijepljene osobe u malom postotku mogu prenijeti virus necijepljenim pojedincima.

Imamo dobre podatke o tome kako osobe koje su u potpunosti cijepljenje, pa čak i ako je test na virus pozitivan, imaju blage simptome i rijetko će širiti virus među populacijom, dodala je dr. Dr. Jennifer Horney, epidemiolog.

No cijepljenje osobe bi i dalje trebale pratiti javljaju li se kod njih simptomi bolesti i to do 14 dana nakon što su bili izloženi virusu.

Kako možete ohrabriti one koji se dvoume oko cijepljenja protiv COVID-19? Evo što nikako ne smijete

Ako imate simptome, trebali biste napraviti test na koronavirus, čak i ako ste cijepljeni. Tipični simptomi bolesti su temperatura, kašalj, poteškoće s disanjem, gubitak mirisa i okusa, zatvor i umor. Neki će simptomi COVID-a oponašati i običnu prehladu, posebno kod osoba koje imaju blage simptome bolesti. No iako simptomi mogu biti blagi, ne radi se o običnoj prehladi koja će samo tako nestati. Liječnici upozoravaju kako bez obzira na status cijepljenja, morate napraviti test čim primijetite simptome jer je u ovoj situaciji najvažnije znati kakav je vaš status.

“Čak i ako ne razvijete nikakve simptome nakon izlaganja virusu, možda biste ipak trebali razmisliti o druženju s necijepljenim osobama i onima slabog imuniteta, kako biste ih zaštitili“, savjetovala je stručnjakinja za sigurnost Caroline Gill Rifold.

Nosite masku iako ste cijepljeni

Riford dodaje kako savjeti za cijepljenje osobe koje daje CDC nisu urezani u kamen
Smjernice bi se mogle promijeniti kako dolazimo do novih spoznaja o cjepivo i tome kako se ponaša kad su u pitanju razne varijante“, dodala je. Dr. Fauci je prošlog tjedna izjavio kako vlada razmatra pitanje treba li nametnuti nošenje maske i cijepljenim osobama kako bi se spriječilo širenje Delta-soja virusa, koji je puno zarazniji i doveo je do porasta broja zaraženih osoba, ali i ponekad fatalnih ishoda kod necijepljenih.

Simptomi raka pluća vrlo su nespecifični, a ovo je 7 najčešćih

“Dok je cjepivo najbolji alat za borbu protiv ovog soja virusa, neke bi strategije ipak mogle pomoći da se smanji broj zaraženih, a trebat će ih prihvatiti i cijepljene osobe. Maske jednostavno otežavaju prodor virusa u tijelo“, dodala je Riford. I bez naloga da se maske moraju nositi, cijepljeni podjedinici bi ipak trebali u zatvorenim prostorima nositi istu, na primjer na sportskih događanjima ili u blizini imunokompromitiranih osoba.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo