Zdravlje

Zdravlje

Grickanje kikirikija u trudnoći snizuje rizik od alergije djeteta

Kikiriki ne mora nužno biti namirnica koju valja izbjegavati u trudnoći, pokazalo je najnovije američko istraživanje.

Kikiriki je bogat izvor vitamina E, folne kiseline niacina, mangana i proteina.

Nanovije istraživanje pokazalo je kako se trudnice ne moraju bojati jesti kikiriki. Naime, konzumacija ovog orašastog ploda u drugom stanju može pomoći smanjiti rizik njenog mališana od alergije na kikiriki.

Bostonski liječnici koji se bave alergijama i imunologijom proučavali su prehrambene navike trudnica kako bi mogli donijeti zaključke o alergiji njihove djece na orašaste plodove. Tako su analizirali podatke preko 8200 djece, među kojima su razlučili 140 slučajeva alergije na kikiriki. Zatim su podrobno analizirali prehranu njihovih majki, koncentriravši se na konzumaciju orašastih plodova i usporedili njihove podatke s podacima trudnica čija djeca nisu razvila alergiju na kikiriki.

Znate li koji su najčešći alergeni u hrani?

Zaključili su kako je učestalost alergije na kikiriki bila znatno niža kod djece čije su majke konzumirale kikiriki u trudnoći.

“S obzirom na to da je riječ o opservacijskoj studiji, rezultati ukazuju na vezu između povećane konzumacije kikirikija majki u trudnoći i sniženog rizika od alergije kod djece, no podaci nisu dovoljni kako bi dokazali ‘uzrok i posljedicu’. Stoga, ne možemo pružiti prehrambene preporuke na temelju ove studije. Potrebne su prospektivne intervencijske studije kako bi se dokazala uzročno-posljednična veza“, zaključio je Michael Young, voditelj istraživanja objavljenog u časopisu JAMA Pediatrics.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo