Zdravlje

Zdravlje

Grlobolja – česta pojava u hladno doba godine!

Infekcija usta i ždrijela, ili u narodu jednostavnije rečeno “grlobolja” je često vrlo neugodna zbog osjećaja grebanja, boli u grlu, otežanog gutanja i govora.

Uobičajeni uzročnici su virusi ili bakterije, no iritacije grla mogu biti uzrokovane i pušenjem, suhim zrakom ili alergijama. Vrlo je bitno znati da je u većini slučajeva uzročnik vjerojatno virus, te da pri takvim infekcijama antibiotici nisu od koristi. Upale popraćene peckanjem kod gutanja, crvenilom i suhim grlom možete izliječiti i sami.

Kombinacija meda i limuna neće samo ublažiti neugodne simptome grlobolje, već će pomoći pri izlječenju upale. Limun topi i čisti grlo od sluzi koja se slijeva iz nosa u ždrijelo, a med oblaže sluznicu i sprječava djelovanje bakterija.

kBilo da se radi o hladnim ili toplim napicima tekućina će goditi vašem grlu. Najbolje bi bilo piti čajeve ili običnu vodu, a izbjegavati mlijeko i mliječne proizvode jer oni mogu dodatno iziritirati vaše grlo. Isto vrijedi i za sokove od limuna, naranče, grejpa i rajčice.

Neugodnog osjećaja boli i peckanja kod gutanja možete se riješiti uz pomoć uobičajenih lijekova za snižavanje tjelesne temperature iz skupine paracetamola (izvor: ISKRA smjernice za grlobolju: dijagnostički i terapijski pristup – hrvatske nacionalne smjernice). Paracetamol će ujedno i sniziti povišenu temperaturu koja se može javiti kao posljedica upale grla.

Njemačka farmaceutska tvrtka Stada u svojoj paleti lijekova nudi i jedinstveni oblik paracetamola – Grippostad vrući napitak, prikladan za odrasle i djecu iznad 14 godina.

Potražite Grippostad vrući napitak u svojoj ljekarni!

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

 

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo