Zdravlje

Zdravlje

Gubitak sluha kod djece i odraslih

Sluh je prvo osjetilo pomoću kojeg još u majčinoj utrobi možemo čuti otkucaje srca i umirujući glas roditelja. On je i jedna od najvažnijih poveznica s drugim ljudima, i to tijekom čitavog života.

O uzrocima gubitka sluha kod djece i odraslih te o metodama liječenja, razgovarali smo s prof. dr. Mislavom Gjurićem, jednim od najvećih stručnjaka za bolesti nosa, sinusa i uha te plastično-rekonstruktivnu kirurgiju glave i vrata.

1. Koji je najčešći uzrok slabijeg sluha kod male djece?

Najčešći uzrok slabijeg sluha kod male djece su povećani adenoidi – treći krajnik. Oni dovode do poremećaja funkcije Eustahijeve tube (koja spaja nos i srednje uho) i do smanjenja tlaka zraka u šupljini srednjeg uha te izljeva tekućine u njemu. To stvara pogodno tlo za razvoj bakterija i uzrokuje česte upale uha (gnojne upale ili serozni otitis).

2. Primijete li roditelji smetnje kod djeteta kao što su česte “prehlade”, upale uha, stalno curenje iz nosa, disanje otvorenih usta, hrkanje i nemirno spavanje, trebaju li dijete odvesti na otorinolaringološki pregled?

Naravno! Otorinolaringološkim pregledom ćemo utvrdit postoji li uvećanje treće mandule i indikacija za operaciju. To je iznimno važno kako bi se spriječio nastanak komplikacija u uhu te utjecaj na sluh i razvoj govora kod djeteta. Pregled se obavlja kroz nos tankim i mekanim endoskopom, što djeca podnose bez većih problema.

3. Koji su benefiti operacije treće mandule kod djece?

Uklanjanje treće mandule ili adenotomija rutinski je zahvat, koji se obavlja kroz usta djeteta u kratkoj općoj anesteziji. Zahvat traje nekoliko minuta. Roditelji su cijelo vrijeme uz dijete prije same operacije i odmah nakon buđenja iz anestezije. Poslije 3-4 sata, tijekom kojih je dijete pod intenzivnom liječničkom kontrolom, ako nema zamjetnog krvarenja, može isti dan ići na kućnu njegu.

4. U kojoj dječjoj dobi se može otkriti oštećenje sluha?

Oštećenja sluha najranije se mogu otkriti u novorođenačkoj dobi – odmah u rodilištu, a optimalna dob je u prvim mjesecima života kada se počinje razvijati govor djeteta. Preventivnim testiranjem nastoji se što prije otkriti eventualno oštećenje i u tom smislu poduzeti određena djelovanja kako ne bi došlo do trajnog i nepovratnog oštećenja slušne funkcije djeteta. Iako je rano i trajno oštećenje sluha prisutno najčešće već nakon rođenja, iskustvo je pokazalo da ponekad prođu i godina-dvije, pa nerijetko i više, dok se ono otkrije.

5. Zašto je tako?

Dijete oštećena sluha u početku vokalizira, brblja, a okolini se najčešće čini i da reagira na zvukove. Povremena odsutnost reakcija na zvuk najčešće se obrazlaže drugim uzrocima. Oštećenje sluha čest je problem u današnjem društvu. Otežano razabiranje govora uzrokuje svakodnevne tegobe, pogotovo ako je udruženo sa šumom i slušnom preosjetljivošću (glasni zvuci uzrokuju neugodu i bol).

Pravilna dijagnostika oštećenja sluha vrlo je važna u prevenciji daljnjeg oštećenja, dobrom liječenju nagluhosti, ali i u otkrivanju bolesti koje mogu biti uzrokom oštećenja. 

6. Što se poduzima kod djece kada se sumnja na oslabljen sluh?

Kada se sumnja na oslabljen sluh, potrebno je izmjeriti tlak u srednjem uhu (timpanometrija), a kod starije djece snimiti sluh (audiometrija). Te će pretrage pokazati u kolikoj je mjeri oštećen sluh i u konačnici definitivno pomoći u odluci o adenotomiji i eventualnom postavljanju ventilacijskih cjevčica u bubnjić.

7. Kako dolazi do nagluhosti kod odraslih?

Dok je nekada glavni uzrok nagluhosti bila bakterijska upala uha i njezine posljedice, današnji način života dovodi do raznih metaboličkih i toksičnih oštećenja sluha, povezanih s općenitim starenjem stanovništva, izloženosti stresu, buci i ostalim izvanjskim, ali i nasljednim faktorima. Nagluhost danas nije problem samo starijeg stanovništva, nego sve više mladih ljudi ima problema sa sluhom.

8. Koje metode primjenjujete u liječenju nagluhosti kod odraslih osoba?

Specijalizirani smo za kirurgiju uha, koja je i danas metoda izbora u liječenju provodne nagluhosti čiji se uzrok nalazi u području vanjskog ili srednjeg uha. Prirođene anomalije uške i zvukovoda, perforacija bubnjića, kronična upala, otoskleroza, koštano suženje zvukovoda, tumori uha – sve su to bolesti koje uspješno liječimo operacijom i na taj način poboljšavamo sluh. Ako je poremećena funkcija lanca slušnih koščica u srednjem uhu, suvremeni implantati na bazi titana zamjenjuju njihovu funkciju i provode sluh prema pužnici.

Značajan napredak u poboljšanju kvalitete sluha omogućili su nevidljivi slušni aparati koji se ugrađuju pod kožu u srednje uho. Njihove prednosti nisu samo u estetskom smislu, već omogućavaju prenošenje zvuka direktno u unutarnje uho i na taj način poboljšavaju sluh kod pacijenata kod kojih operacija i klasični slušni aparati više ne mogu pomoći.

Foto: Shutterstock

Ana Abrahamsberg

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo