Zdravlje

Zdravlje

HARTMANN DermaPlast®: mala škola prve pomoći u liječenju rana

HARTMANN DermaPlast® predstavlja hipoalergene flastere za zbrinjavanje svakodnevnih ozljeda, flastere s hidrogelom za opekline, žuljeve i kurje oči, te hidrokoloidne fleksibilne flastere za zbrinjavanje rana na koljenima i laktovima.

Nezgode se događaju svakodnevno – u kuhinji prilikom spravljanja jela, u bezbrižnoj dječjoj igri, na izletu u prirodi. Zato uglavnom vjerujemo da o tome znamo ama baš sve. Ali, je li doista tako? Znamo li zbrinuti ranu i time osigurati njezino pravilno zarastanje te sprječavanje nastanka ožiljaka? Kako njegovati osjetljivo područje oko rane? Je li potrebno pobrinuti se za baš svaku, pa i najmanju ozljedu?

Rana je silom uzrokovani prekid kontinuiteta tkiva, tj. vanjske ili unutarnje tjelesne površine. Opseg rane se razlikuje i kreće od najjednostavnije posjekotine ili ogrebotine pa sve do dubokih rana s oštećenjem unutarnjih organa. Svaka rana zahtijeva pravilnu obradu, osobito u prvih 48 sati kada je najpodložnija infekcijama, čime se eliminira mogućnost razvoja infekcije te osigurava učinkovito zacjeljivanje rane. Pritom je važno:

  • temeljito oprati ruke jer je oštećeno područje kože podložno ulasku bakterija
  • pažljivo očistiti ranu i ukloniti prljavštinu, isprati ranu u hladnoj vodi i dezinficirati ju antiseptikom te tapkanjem osušiti područje oko rane prije stavljanja flastera ili povoja
  • nanijeti odgovarajući flaster na posjekotinu ili ogrebotinu koji će ranu zaštititi od trenja i zaraze, upiti sekret te stvoriti okruženje za sigurno zarastanje.

Cirkulacija zraka ubrzava proces zacjeljivanja rane, što znači da bi povoj ili flaster trebao biti položen dovoljno blizu rane da je zaštiti, ali opet ne toliko čvrsto da omogući cirkulaciju zraka. HARTMANN DermaPlast® hipoalergeni flasteri za zbrinjavanje svakodnevnih ozljeda dobro prianjaju uz ranu, dok nježnom ljepljivom trakom omogućuju disanje kože. Vlažno zbrinjavanje rana ubrzava proces obnove kože, pospješuje granulaciju i epitelizaciju te onemogućuje nastajanje kraste i ožiljka. Nadalje, korištenje flastera s hidrogelom i hidrokoloidom osigurava bezbolno uklanjanje i izmjenu flastera jer novi sloj epiderma neće biti uklonjen s flasterom.

Hartmann

HARTMANN DermaPlast® hidrogelni flasteri namijenjeni su za manje površinske rane i opekline izazvane vrućom parom, oguljenosti kože te za sprječavanje i zbrinjavanje žuljeva i kurjih očiju, a fleksibilni DermaPlast® hidrokoloidni flasteri posebno su prilagodljivi i olakšavaju primjenu na problematičnim mjestima (koljena i laktovi) gdje se bez teškoća nabiru.

Naposljetku, potrebno je znati da nije svaka rana razlog da panično trčite liječniku. Ipak, liječnička se pomoć preporuča u slučaju nemogućnosti zaustavljanja krvarenja, duboke ubodne rane ili ugriza životinje, znakova jače lokalne infekcije (crvenilo, toplina, bol i otekline) te ukoliko povrijeđena osoba nije cijepljena protiv tetanusa.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo