Zdravlje

Zdravlje

Hoće li se nakon treće doze cjepiva javiti jake nuspojave? Evo što kažu stručnjaci

shutterstock

O nuspojavama cjepiva se raspravljalo i kada su tek postala dostupna, a posebno nakon primanja druge doze.

Centar za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC) i tada je upozoravao na nuspojave koje su nešto jače nakon druge doze cjepiva. Te nuspojave su normalan signal da tijelo reagira na zaštitu. Ako film ubrzamo 8 mjeseci unaprijed, razgovor o istoj temi je opat aktualan: treća doza mRNA cjepiva protiv bolesti COVID je u najavi, a osobe kojima je ugrožen imunitet će čini se prvi primiti tu dozu.

Ta treća doza opet budi zabrinutost kod ljudi: Hoće li donijeti neželjene nuspojave i hoće li one biti teže ili lakše od onih već doživljenih? Evo što morate znati o simptomima koje možda osjetiti nakon trećeg cjepiva.

„Ne znamo još točan datum, no uskoro će se krenuti u docjepljivanje trećom dozom. Prvo će je primiti imunokompromitirane osobe“  izjavio je na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite početkom tjedna ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak, a na stranicama gov.hr stoji i kako je osam europskih zemalja već uvelo treću dozu cjepiva.

Ako vam se dijete vrati iz škole s ovim simptomima, možda se radi o COVID-u

U većini zemalja gdje je uvedeno docjepljivanje trećom dozom se za sada cijepe imunokompromitirane osobe. Capak je izvijestio o izraelskim iskustvima s trećom dozom, nakon što su njome cijepili više od dva milijuna ljudi, naročito starijih od 60 godina. Izraelska studija pokazala je da nakon treće doze cjepiva imunitet izrazito raste, a rizik od obolijevanja je 11 puta manji. Treća doza cjepiva može se primiti od četvrtog tjedna do devet mjeseci nakon druge doze, rečeno je na konferenciji.

Koje nuspojave možemo očekivati nakon treće doze cjepiva protiv bolesti COVID?

Bilo da primate treću dozu cjepiva protiv bolesti radi oslabljenog imuniteta ili samo kao dodatno cjepivo na već primljena, vjerojatno možete očekivati slične nuspojave, a možda  i manje, onima koje ste imali nakon prve ili druge doze cjepiva, pojasnio je dr. William Schaffner, specijalist za infektivne bolesti na sveučilištu Vanderbilt.

„Nema naznaka da se očekuju teže nuspojave od onih koje smo imali prilike osjetiti prethodno, ono što je jasno da one ne bi trebale biti teže“, dodaje.

Dr. Amesh A. Adalja, s centra Johns Hopkins se slaže i dodaje kako će nuspojave vjerojatno biti slične već nama poznatima kod većine ljudi. Ako niste osjetili puno toga nakon druge doze, imajte to na umu, jer i treća doza vjerojatno neće biti ništa gora. Možda ćete i imati manju reakciju jer je prošlo puno vremena između druge i treće doze. No imunološki sustav bi moga biti malo „umoran“.

CDC navodi kako reakcije koje su bile navedene nakon treće doze mRNA cjepiva su vrlo slične onima nakon prve ili druge, a najčešći simptom, dodaju, može biti umor i bol na mjestu uboda. Pfizer je ponudio malo više informacija na svojim stranicama o spomenutoj trećoj dozi. Aplikacija koju nude kaže kako su nuspojave nakon ovog cjepiva vrlo slične onima nakon druge doze, a uključuju:

  • Crvenilo i otok oko mjesta uboda
  • Umor
  • Glavobolju
  • Bol u mišićima i zglobovima
  • Drhtavica

Pfizer je također u izvješću za medije pojasnio isto te navode kako nuspojave mogu biti slične ili čak blaže od onih koje su se javile nakon druge doze.

Kako možete planirati treću dozu?

Puno je savjeta stručnjaka kako bi trebali „odmoriti“ nakon druge doze cjepiva protiv bolesti COVID, a liječnici se slažu da to nije tako loša ideja ni kada je u pitanju treće cjepivo, radi sigurnosti.

Dr. Natko Beck: Bojim se za zdravlje djece u pandemiji. Situacija se na tom dijelu mijenja na gore i to me muči

„Važno je dati si malo vremena nakon cjepiva, ne planirajte ništa veliko dan nakon što ste dozu primili“, savjetuje dr. Schaffner.  Dr. Adalja navodi kako možete očekivati sličnu reakciju kao nakon druge doze mRNA cjepiva i kakvo god da je to iskustvo bilo koristite ga kao predložak za dodatno cjepivo kako biste sve pametno organizirali.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo