Hoćemo li moći birati cjepivo za treću dozu ili moramo primiti isto što i prva dva puta? Evo odgovora - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Hoćemo li moći birati cjepivo za treću dozu ili moramo primiti isto što i prva dva puta? Evo odgovora

Shutterstock

Jeste li razmišljali koje cjepivo odabrati za dodatnu dozu?

Američka Agencija za hranu i lijekove bi mogla dozvoliti da „booster„ doza cjepiva može  biti od drugog proizvođača, a ne isto cjepivo koje ste primili. Pisali su o tome The New York Times, otkrivajući tako nove poteze ove agencije. Nacionalni Institut za Zdravlje također navodi kako je ova kombinacija cjepiva potpuno sigurna.

Za sada tu kombinaciju u Americi nazivaju ‘mix and match’ i čini se da će biti odobrena od stručnjaka, a to bi se moglo dogoditi, kako piše NBC, ovih dana. Izvori tvrde kako se ovaj proces mora ubrzati odmah kako bi liječnici bili fleksibilni, a isto tako se zna da su neki ljudi već dobili tu booster dozu koja se razlikuje od prethodna dva cjepiva. The Times je objavio tekst u kojem stoji kako bi vlada mogla savjetovati da se koriste ista cjepiva koja su već primljena i u ovoj dozi. Booster doza je doza cjepiva koja se primjenjuje s većim vremenskim odmakom od primarne serije cijepljenja kako bi se produžila duljina trajanja zaštite stečene primarnim cijepljenjem.

10 simptoma koji uvijek znače da odmah morate posjetiti liječnika

Za sada je Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) autorizirala korištenje
Pfizer-BioNTech cjepiva kao dodatnog cjepiva, a treba se primiti najmanje 6 mjeseci nakon primljene druge doze cjepiva, no na panelu kojeg je organizirao FDA prošlog tjedna se zahtijevala žurna autorizacija cjepiva Johnson & Johnson i Moderne kao dodatnog cjepiva.

Preporuke o docjepljivanju protiv bolesti COVID-19

Stručnjaci iz HZJZ-a savjetuju docjepljivanje protiv bolesti COVID-19 sljedećim kategorijama stanovništva:

1. korisnicima domova za starije i nemoćne osobe i odrasle osobe s invaliditetom
2. radnicima zaposlenim kod pružatelja usluge smještaja za starije i nemoćne osobe i odrasle osobe s invaliditetom i kod drugih pružatelja usluge smještaja
3. zdravstvenim radnicima koji izravno skrbe o pacijentima: bilo koja razina zdravstvene zaštite d. svim osobama u dobi 65 i više godina, e. svim osobama u dobi 18 i više godina koje dijele kućanstvo s imunokompromitiranim i izrazito osjetljivim osobama,
4. svim osobama u dobi 18 i više godina koje boluju od kroničnih bolesti koje uvećavaju rizik za teže oblike bolesti COVID-19. Uzimajući u obzir specifičnosti zdravstvenog stanja kao i obiteljskog i radnog okruženja koji mogu biti važni u donošenju odluke o cijepljenju, sve osobe u dobi 18 i više godina u kojih je proteklo najmanje 6 mjeseci nakon završetka primarnog cijepljenja mogu se docijepiti nakon konzultacije s liječnikom. Osobama koje su preboljele COVID-19 te su nakon preboljenja započele i završile primarno cijepljenje, nije potrebna treća doza.

Dva čudna simptoma otkrivaju da ste imali COVID-19: Jedan užasava muškarce, drugi žene

Što moraju znati oni s oslabljenim imunološkim sustavom?

Davanje treće doze određenim kategorijama imunokompromitiranih osoba treba razlikovati od davanja tzv. booster doza. Treća doza primjenjuje se zbog ograničenog, tj. slabijeg imunološkog odgovora. Treću dozu treba shvatiti kao dodatnu dozu osobama za koje je pretpostaviti da nisu razvile potpuni ili zadovoljavajući imunološki odgovor. U sklopu programa cijepljenja protiv bolesti COVID-19 i strategije zaštite cjepivom najugroženijih skupina u smislu sprečavanja ozbiljne bolesti koja može rezultirati dugotrajnim posljedicama važno je obratiti pažnju na određene kategorije imunokompromitiranih osoba, stoji na stranicama HZJZ-a. Naime, osobe s imunokompromitirajućim stanjima ili osobe koje uzimaju imunosupresivne lijekove ili terapije izložene su povećanom riziku razvoja teških oblika bolesti COVID-19. Trenutačno odobrena cjepiva protiv COVID-19 u EU nisu živa cjepiva i stoga se mogu sigurno davati osobama s oslabljenim imunološkim sustavom. Povjerenstvo za humane lijekove (CHMP) pri EMA-i zaključilo je 4. listopada 2021. da dodatna, treća doza cjepiva Comirnaty (proizvođača BioNTech/Pfizer) i Spikevax (proizvođača Moderna) protiv bolesti COVID-19 može biti primijenjena u osoba sa značajno oslabljenim imunološkim sustavom. Za osobe s umjerenom do teškom imunosupresijom koje još nisu cijepljene protiv bolesti COVID19 preporučuje se cijepljenje primarnom serijom od tri doze odobrenog cjepiva protiv mRNA u odobrenim dobnim skupinama.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo