Zdravlje

Zdravlje

Hrkač ste “teške kategorije”?

Hrkači teške kategorije dvostruko su skloniji moždanom udaru nego osobe koje ne hrču, pokazalo je najnovije istraživanje.

Hrčete? Ako ste se do sada niste previše zabrinuli zbog ove tegobe, možda je vrijeme za posjetu liječniku. Naime, najnovije istraživanje kineskih stručnjaka Sveučilišta Shandong pokazalo je kako su opasnosti hrkanja veće no što se do sada smatralo.

Kineski su istraživači proučavali podatke 12 prethodnih studija koje su uključivale više od 25.000 osoba. Rezultati su pokazalo kako su smrtonosni moždani udari dvostruko izgledniji kod osoba koje imaju velikih problema s hrkanjem. Jednako tako, ovi su ispitanici imali 80 posto viši rizik od razvijanja bolesti srca. S druge strane, “blagi” hrkači nisu bili izloženi povišenom riziku.

Znanstvenici nagađaju kako problem potječe od isprekidanog disanja koje ometa dotok krvi u srce i mozak. No, jednako tako smatraju da je moguće da su ritam otkucaja srca i krvni tlak neprestano “pogođeni i probuđeni” iz svog prirodno mirnog stanja za vrijeme dubokog sna.

“Pacijenti s apnejom u snu izloženi su višem riziku od krvožilnih bolesti, moždanog udara i smrti”, vrlo su jasno upozorili kineski istraživači u časopisu International Journal of Cardiology.

“Hrkanje je neugodna pojava koja je ovisna o dobi, spolu, građi i bolestima gornjeg dijela dišnog sustava, tjelesnoj težini i životnim navikama pojedinca. Radi se o medicinskom i socijalnom problemu različite pojavnosti. Tako u mlađoj životnoj dobi učestalost hrkanja kod žena iznosi oko pet posto, a kod muškaraca čak 20 posto. U srednjoj životnoj dobi učestalost hrkanja za oba spola iznosi oko 20 posto. U dobi iznad 60 godina učestalost je puno veća i iznosi približno 40 – 50 posto za oba spola”, tvrdi dr. Helena Jurina iz Ambulante primarne zdravstvene zaštite DZ Konjščina. Pročitajte zašto nastaje hrkanje.

Usvojite određene navike i ublažite svoje hrkanje.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo