Zdravlje

Zdravlje

HZJZ objavio novu cijenu PCR testa ako nemate uputnicu liječnika

Shutterstock

Od dana 25. srpnja 2022. godine, odlukom Upravnog vijeća, u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo na snagu stupa nova cijena PCR testiranja na SARS-CoV-2 koje se pruža na zahtjev pravnih i fizičkih osoba.

Nova cijena se odnosi isključivo na testiranje u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Nova cijena testa na SARS-Cov-2 RT-PCR je 276,56 kn. Navedena cijena ne primjenjuje se pri testiranju na uputnicu izdanu od strane liječnika.

Kada po booster dozu?

Neki se i danas pitaju trebaju li i prije jeseni primiti booster cjepivo? Donosimo odgovore na neke od najčešćih pitanja vezano da dodatnu dozu cjepiva. 

AKO STE NEDAVNO PREBOLJELI BOLEST, TREBATE LI PRIMITI DODATNO CJEPIVO? 

Prema pisanju CDC-a najbolje je pričekati da simptomi nestanu prije dodatne doze cjepiva. Neki stručnjaci smatraju kako je najbolje pričekati i 3 mjeseca nakon što su se povukli simptomi bolesti. 

I NAKON PERIODA IZOLACIJE STE POZITIVNI NA COVID? JESTE LI I DALJE ZARAZNI I ŠTO NAPRAVITI?

TREBA LI SE PRIČEKATI S DRUGOM BOOSTER DOZOM DO JESENI? 

Newman savjetuje da cjepivo primite što prije jer je danas porastao broj zaraženih pa je najbolje cijepiti se kako bi se stekla antitijela. Dr. Amesh Adalja, navodi da je potrebno pričekati 7 dana da bi se razvila antitijela i da bi imunološki sustav mogao reagirati na virus. 

HOĆE LI SE NAKON DRUGE BOOSTER DOZE JAVITI NOVI SIMPTOMI?

Hannah Newman, direktorica odjela za infekcije u bolnici Lenox, NY, kaže kako nuspojave u ovom slučaju mogu biti različiti od osobe do osobe, ali dodaje kako će oni sigurno biti kratkotrajni i mogu se ublažiti lijekovima. Temperatura, bol u tijelu i otečeni limfni čvorovi su neki od simptoma reakcije imunološkog sustava na cjepivo. 

TREBAJU LI IMUNOKOMPROMITIRANE OSOBE PRIMITI DRUGU BOOSTER DOZU? 

Američka organizacija za lijekove je autorizirala dodatno booster cjepivo za sve koji su stariji od 50 godina, ali i za one starije od 12 godina, ako se radi o osobi kojoj je ugrožen imunitet. 

Gensko testiranje može otkriti promjene koje mogu voditi do raka – biste li se testirali?

AKO STE PRIMILI TRI DOZE PFIZER CJEPIVA, MOŽE LI ČETVRTO BITI MODERNA? 

Bez problema možete primiti drugu booster dozu drugog proizvođača, a to je i dokazala jedna studija provedena od strane Nacionalnog Američkog Instituta za Zdravlje. 

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo