Probleme možete olakšati i tako da pazite što jedete…
Štitna žlijezda treba jod kako bi normalno funkcionirala i producirala dovoljno hormona koje tijelo treba. Ako ne unosite dovoljno joda u organizam, možete narušiti zdravlje i osigurati put stanjima kao što su guša i hipotireoza.
Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, u svijetu je dvije milijarde oboljelih od nekog poremećaja štitnjače, od toga njih 20% stanovnici su Europe. Žene češće obolijevaju od bolesti štitnjače, svaka treća žena ima čvor na štitnjači, a svaka deseta ima neki od poremećaja funkcije štitnjače.
Morske alge
Mnoge vrste morskih trava sadrže puno joda, ali količina ipak varira, pojašnjava Mira Ilić, nutricionist sa klinike Cleveland. Kako se u nekim algama nalazi i previše joda, pripazite na količinu.
Rak jetre napada “tiho”! Simptomi su bol u abdomenu i leđima, mučnina, slabost…
Jogurt
Mliječni su proizvodi puni joda, ali u normalnim količinama, prema pisanju magazina Nutrition Riviews. Jogurt sa nešto manjim udjelom masnoće ili Grčki jogurt su dobar izbor i ponudit će vam otprilike 50 posto preporučenog dnevnog unosa.
Brazilski oraščić
Oni su pravi paketić još jednog nutrijenta koji je važan za rad štitnjače a to je selen. Prema rezultatima jedne studije, žene koje su ga redovno unosili u organizam imaju manje šanse da će se kod njih razviti bolesti štitnjače ili guša.
Riba
Riba je još jedan dobar izvor ovog nutrijenta, a znanstvenici su davno zaključili kako osobe koje žive daleko od mora i riba im nije dostupna namirnica imaju više šanse da će se kod njih razviti guša.
Ako prihvatite ovaj savjet, smanjili ste šanse za razvoj infarkta za 50 posto!
Jaja
Jedno veliko jaje sadrži oko 16 posto joda i 20 posto selena, što znači da su savršena namirnica za zdravlje štitnjače.
A. A.
Foto: Shutterstock