Zdravlje

Zdravlje

I te kako je moguće! Slomljeno srce kao uzrok smrti

Mislili ste da je prekid vaše posljednje veze beskrajno tužna priča? Prema nekim istraživanjima slomljeno srce može uzrokovati i puno gori ishod.

U stručnoj medicinskoj literaturi sindrom “slomljenog” srca naziva se Tako-Tsubo kardiomiopatija (TTK), a radi se o bolesti još nepoznatog uzroka i razloga nastanka koja se manifestira naglom boli u prsima, osjećajem nedostatka zraka, a svemu često prethodi veliki stres, prenosi portal ozy.com

Kao što smo napomenuli, uzročnik je u većini situacija veliki stres poput gubitka voljene osobe, automobilske nesreće , rastave braka ili prekida veze. Dok se mnogi oporave od ovog stanja, ono može biti i fatalno. Možda je najgora vijest ta da za njega ne postoji tretman liječenja, a prema posljednjoj studiji provedenoj na Sveučilištu Aberdeen, slomljeno srce se ne može oporaviti samo do sebe. Tko god je rekao vrijem liječi sve rane, nije bio kardiolog!

Sindrom slomljenog srca” je relativno novo otkriće (godinama se smatralo da se radi o srčanom udaru), ali 1990. godine Japanski su se znanstvenici susreli sa zagonetkom: Pacijent sa simptomima srčanog zastoja kojemu se nakon pregleda utvrdilo nepostojanje spazme koronarnih žila, ali su pojedini dijelovi njihova srca bili neobično natečeni.

Ovaj mnogima romantičan, no ipak tako opasan sindrom pogađa najčešće žene. Voditeljica ove studije, Dana Dawson napominje da se one i bolje oporavljaju od muškaraca koji imaju teže simptome i potrebno im je više vremena za oporavak. Medicina još nema odgovor zašto je tako.

Simptomi Tako-Tsubo kardiomiopatije

  • Bol u prsima
  • Kratak dah
  • Bol u ruci
  • Znojenje

Vjerojatno nemate razloga za paniku jer ova se bolest događa vrlo rijetko. Stoga, ako imate nevjerojatnu potrebu pojesti četiri sladoleda i špijunirati što bivši partner radi na društvenim stranicama, sa vama je sve u redu.

Dobra vijest je da kod većine ljudi vrijeme ipak liječi emocionalnu traumu, navodi psiholog Deborah Serani, te savjetuje da se posvetite tjelovježbi, meditaciji ili jednostavno sa nekim bliskim razgovarate o problemu jer će to uvelike smanjiti stres i osjećaj boli.

Foto: Shutterstock

Ana Abrahamsberg

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo