Zdravlje

Zdravlje

Imamo formulu za dug i sretan brak!

Ako niste sramežljivi kada partneru treba reći „hvala“, znajte kako imate veće šanse zajedno puhati veliki broj svjećica na rođendanskoj torti.

Naime, istraživanje Sveučilišta u Kaliforniji pokazalo je kako jednostavna riječ koja označava ljubaznost i zahvalu osobi s kojom dijelite sve može osigurati ispunjeniji i duži brak.

Stručnjaci su odabrali 50 ispitanika koji su bili u vezi oko 15 mjeseci. Svi su dobili zadatak ispunjavati dnevnik o svojoj vezi kroz razdoblje od tjedan dana – koliko su cijenili svog partnera i koliko su se sami osjećali cijenjenima.

Devet mjeseci poslije, ispitanici su “odradili“ još jedan krug upitnika. One dane kada su rekli da su osjećali da ih partneri cijene, tada su sljedeći dan bili skloniji reći da i oni sami više cijene partnera. Također, oni parovi koji su se međusobno cijenili imali su veće šanse ostati skupa devet mjeseci poslije i bili su u ozbiljnijoj vezi nego na početku.

“U mnogim vezama je glavni razlog zahlađenja to što uzimamo partnera zdravo za gotovo. Ako kažete ‘hvala?, možete shvatiti što imate i željeti to zadržati. Naviknete se na to da su u vašem životu i zaboravite zašto ste odabrali biti zajedno“, objasnila je Amie Gordon, voditeljica istraživanja.

Njen je tim također analizirao ponašanje parova starih između 18 i 60 godina, od kojih je polovica živjela skupa.

Promatrali su ispitanike kada su dodirivali svoje partnere prilikom razgovora, kako su ostvarivali kontakt očima i koliko su bili angažirani u razgovoru. To su se češće osobe ponašale kao da im je stalo do partnera i imale razumijevanje, to su se njihovi partneri osjećali cjenjenije i bili su sretni u vezi svoje veze.

Kako se vi ponašate prema svojoj ljubavi? Jesu li godine veze ostavile trag na vašoj ljubaznosti i iskazivanju osjećaja malim znacima?

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo