Zdravlje

Zdravlje

Imate bijele točkice po noktima? Evo što to znači i koliko je opasno

Shutterstock

Razlog može biti udarac u nokat ili nešto puno opasnije…

Dr. Spencer Kroll,  dermatolog, navodi kako je važno da liječnik prilikom pregleda pogleda i kako izgledaju nokti pacijenta. “To je kritičan trenutak dijagnoze, taj prvi pogled na nokat, a puno mogu otkriti tekstura i boja”, dodaje.

Leukonihija je naziv za pojavu bijelih mrljica i linija na noktima ili bijelog obezbojenja noktiju, a može se raditi o bezopasnoj promjeni ili o jako opasnoj bolesti, ali na sreću to je jako rijetko. 

Evo što sve može biti uzrok ovoj pojavi;

Trauma nokta 

Ako ste udarili noktom o nešto tvrdo, mogu se razviti bijele mrlje na noktu, a ponekad je potrebno malo više vremena da promjena nestane. Ako vam se čini da predugo ne prolazi, obratite se liječniku. 

Ako redovito vježbate, svakako razmislite i o ovom hvaljenom suplementu

Manikura, umjetni nokti i tretmani 

Možda ste i vi uživali u prekrasno uređenim noktima samo kako biste naknadno shvatili da su oni oštetili nokat?  Dr. Kroll  kaže da se može raditi o alergijskoj reakciji na nešto što se nanosi na nokat, a i ljepilo koje se na nokat stavlja može uzrokovati traumu.  

Gljivice

Gljivična infekcija noktiju (onihomikoza) spada među dugotrajnije i upornije infekcije, a karakterizira ju promjena boje nokta (koji postaje bjelkast, žućkast ili smećkast), njegovo zadebljanje i krhkost, neovisno o tome radi li se o noktima na stopalima ili rukama.  Svakako potražite savjet liječnika. 

Psorijaza i ekcem 

Nokti su produžetak kože, a ustvari su i jedan tip kože pa neka stanja koja će naštetiti koži, mogu i naštetiti noktima”, ističe dr. Emmanuel Loucas, dermatolog. Psorijaza, ekcemi, osipi i crvenilo se mogu očitovati i na noktima. Potražite pomoć dermatologa. 

COVID-19

Jedan od novootkrivenih simptoma COVID-19 uključuje i nokte na prstima i nogama. Promjene na koži poznate kao ‘covid prsti’ na nogama mogle bi predstavljati nuspojavu borbe imunosnog sustava protiv virusa, pokazalo je novo istraživanje. Kroll pojašnjava da simptomi često uključuju crvene prste, ali i pojavu bijelih mrlja na noktima. Američka udruga za dermatologiju savjetuje korištenje hidrikotizola, ali je pametno posavjetovati se s liječnikom. 

Manjak vitamina i minerala

Manjak vitamina D, kalcija i cinka može uzrokovati ovaj problem, a kako se posljednjih godina sve češće pacijenti javljaju s manjkom vitamina i minerala u organizmu, on savjetuje da se naprave krvni testovi da bi se potvrdilo ili odbacilo kao uzrok. Dr. Lucas smatra kako ima dosta kontroverzi oko ovih zaključaka, ali generalno govoreći kalcij i manjak ostalih minerala mogu uzrokovati ovo stanje na noktima. 

Ako vas muči suha i osjetljiva koža, ovo su 4 sastojka koja dermatolog nikada ne bi stavio na lice

Ozbiljnija stanja 

Rijetko, ali bijele mrlje na noktu mogu biti simptom nekog ozbiljnijeg stanja, poput autoimunih bolesti, bolesti srca, propast bubrega. Dr. Kroll savjetuje da dobro promatrate stanje i razgovarate s liječnikom. Simptomi koji mogu otkriti da je u pitanju nešto ozbiljnije su kratkoća daha,  bol u prsima i natečeni zglobovi. Navodi da promotrite još neke znakove koji bi mogli pratiti bijele mrlje na noktima su krhkost nokta, promjena boje i pruge na noktu. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo