Zdravlje

Zdravlje

Imate naviku leći odmah nakon ručka? Liječnica pojašnjava zašto to baš i nije dobra ideja

Što se ustvari događa s probavom kada legnete odmah nakon obroka i kako spriječiti simptome koji se mogu javiti, pojašnjava stručnjak.

Gastroenterologinja Peyton Berokim, dr. med., navodi kako ovo nije pitanje oko kojeg se treba gubiti san, ali postoji nekoliko stvari koje trebate znati ako vam je navika leći odmah nakon obroka. 

“Kada to učinite postoji šansa da će hrana koju ste progutali pronaći put natrag do usta i mogla bi se javiti povrat kiseline u jednjak”, navodi Dr. Berookim. Ukratko, doći će do “obrnutog” procesa, pa ono što bi se trebalo zadržati u želucu, dođe preko jednjaka u vaša usta. 

“Tu se javlja osjećaj pečenja u prsima i grlu, kiselkast okus također. Refluks može potencijalno iritirati dišne putove i uzrokovati kašalj ali i oponašati neke simptome astme”, dodaje. Rezultati studije objavljeni u magazinu Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism stoji kako postoje i dobrobiti sjedećeg položaja nakon obroka. Nakon što su pratili efekt probavljnja proteina u oba položaja, zaključili su da će se, ako nakon jela stojite a ne sjedite ubrzati proces probave što znači i da će se održati optimalna funkcija probavnog sustava i apsorpcija amino kiselina. Naravno tako će se i smanjiti šanse da ćete patiti od refluksa. 

Ovo su razlike u simptomima raka debelog crijeva i raka želuca: Što trebate znati?

Treba li onda stajati nakon obroka? 

Mnogi će leći odmah nakon obroka,posebno ako je u pitanju bio obilan obrok. No koliko god to bilo privlačno, je li to dobro za probavu? 

“Ne postoje neka stanja ili scenarij gdje će se dogoditi nešto strašno ako to napravite, jednostavno se radi o neprirodnom položaju za vaš probavni sustav. Osobe s nekim bolestima bi upravo trebale stajati nakon obroka, ako je u pitanju na primjer GERB.”, pojašnjava liječnica. Ona smatra da bi opće pravilo trebalo biti da ne legnemo nakon jela, a posebno se to odnosi na one koji imaju problema sa želucem. 

Koliko bi trebalo pričekati s ležanjem nakon obroka? 

Bilo da legnete na ručnik na plaži nakon obroka ili se doma izvalite na trosjed, pričekajte neko vrijeme prije nego to učinite. Liječnica kaže kako bi to trebalo biti oko 30 minuta. Ako baš morate leći, onda ispod leđa stavite nekoliko jastuka pa je to ustvari poluležeći položaj a i može vam pomoći utoliko da ne gledate stalno na sat i čekate kada će proći 30 minuta. 

Ako želite izgubiti kilograme, jedite ovo voće svako jutro – preporuka nutricionistice

Ako pak želite leći nakon kasne večere, morate pričekati nešto dulje. “Često savjetujem da večera bude nešto ranije, otprilike 2 sata prije odlaska u krevet“, savjetuje dr. Berookim. A ako se borite s postojećim problemima sa želucem, jedna je studija pokazala kako bi se u tom slučaju trebalo pričekati i 4 sata. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo