Zdravlje

Zdravlje

Imate visoki tlak i pijete redovito kavu? Kardiolog objasnio što to znači za vas

Potpuno je logično pitanje obzirom da smo svi čuli kako kofein može utjecati na ubrzan rad srca.

Ako ne možete ujutro izaći kroz vrata a da niste popili šalicu kave, niste sami, ali jeste li se zapitali kako unos kofeina utječe na krvni tlak? To je normalno pitanje na koje se danas može i dati odgovor. Kardiolog pojašnjava kako vaš omiljeni napitak može utjecati na krvni tlak. 

Kako kofein utječe na rezultate mjerenja krvnog tlaka 

Prije svega da pojasnimo što krvni tlak je: Krvni tlak je tlak kojim krv djeluje na stijenke krvnih žila (arterija) u svakom dijelu našeg tijela, a stvara se radom srca kao pumpe. Pri svakom izbacivanju krvi iz srca (sistola) tlak se povisuje, a kod ulijevanja krvi u srce (dijastola) tlak se snizuje. Upravo zato se mjere dvije vrijednosti krvnog tlaka: gornja vrijednost (sistolički) i donja vrijednost (dijastolički krvni tlak).

Kava i ostali napici koji sadrže kofein uzrokuju da mišići stijenka arterija postaju tvrđe i dolazi do smanjenog protoka krvi pa tako može doći i do povišenih vrijednosti krvnog tlaka, navodi kardiolog dr. Seamus Whelton. No studije su pokazale kako te promjene u krvnom tlaku traju samo nekoliko sati, a čini se da osobe koje stalno ispijaju kavu steknu i određenu toleranciju na utjecaj kofeina. Jedna je studija da nakon samo dva tjedna ispijanja kave promjene u krvnom tlaku nestaju. Dr. Whelton ipak navodi da pazite koliko kave pijete i kada ako imate problema s krvnim tlakom pa tako prije samog mjerenja vrijednosti ne biste trebali unositi kofein barem pola sata prije nego to učine. 

Iznenađujući simptomi koji otkrivaju da nešto nije u redu sa štitnjačom, a na njih morate pripaziti

Kofein i hipertenzija

Kada je krvni tlak stalno u porastu, to se naziva hipertenzija, a do nje može doći zbog raznih faktora, pa i dijabetesa i životnog stila – pušenja i nekvalitetne prehrane. No čini se da kofein ne pogoršava ovo stanje; pregledom studija koje su se bavile utjecajem kave na krvni tlak nije se pokazalo kako je ijedna otkrila negativne ili dobre posljedice na ovo stanje, ali ni na razvoj kardiovaskularnih bolesti, infarkta, aritmija… 

Zdrava konzumacija kave 

Kava donosi i neke zdravstvene dobrobiti, a dr. Whelton navodi kako je konzumacija kave u normalnim količinama povezana sa smanjenim rizikom od bolesti srca, razvoja dijabetesa tip 2 i bolesti srca. Zdravim količinama kave se smatra konzumacija 2 šalice u danu ali bez dodataka – mlijeka, šlaga, šećera… Isto tako liječnica navodi da ne posežete za 2 najveće šalice koje imate u kući. 

Kako izmjeriti krvni tlak?

Krvni tlak nije stalan – on se mijenja tijekom dana i noći, a ovisi o mnogo čimbenika, npr. tjelesnoj aktivnosti, stupnju stresa kojem ste izloženi, emocionalnom stanju, dobu dana (ujutro je obično viši nego navečer) i sl.

Ako želite izmjeriti svoj tlak, učinite to u sjedećem položaju, u mirnom stanju i mjerenje provedite tri puta. Uzmite srednju vrijednost koja će vam reći koliki je vaš tlak.

Akne, loš san, stalni umor, bolovi u trbuhu… Simptomi koji ukazuju da imate problem s hormonima

Koje su optimalne vrijednosti krvnog tlaka?

  • Stanje tlaka je optimalno ako je sistolički tlak manji od 120, a dijastolički manji od 80 mmHg.
  • Stanje tlaka je normalno ako je sistolički tlak manji od 130, a dijastolički manji od 85 mmHg.
  • Stanje tlaka je granično ako sistolički tlak iznosi između 130 i 139 mmHg, a dijastolički između 85 i 89 mmHg. U tom slučaju ponovno ga kontrolirajte kroz jednu godinu.

Prvi stupanj hipertenzije podrazumijeva sistolički tlak između 140 i 159 mmHg, a dijastolički tlak između 90 i 99 mmHg. Preporučuje se kontrola za dva mjeseca.
Drugi stupanj hipertenzije podrazumijeva sistolički tlak između 160 i 179 mmHg, a dijastolički između 100 i 109 mmHg. U tom slučaju biste trebali kontrolirati tlak kod liječnika kroz jedan mjesec.

Treći stupanj hipertenzije podrazumijeva sistolički tlak od 180 mmHg na više i dijastolički od 110 mmHg na više. Preporučuje se liječnička pomoć kroz jedan tjedan.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo