Zdravlje

Zdravlje

Inovativna rješenja za kvalitetniji život slijepih osoba – od govornog termometra do košarkaške lopte sa zvoncem

S ciljem postizanja punog i jednakog uživanja svih ljudskih prava i potpune integracije u društvo, svijet već gotovo trideset godina svakog 3. prosinca obilježava Međunarodni dan osoba s invaliditetom.

Razvijanje društva u kojem se poštuje svaka osoba, potiče uvažavanje i solidarnost bliže je nego se čini – dovoljno je da se potrudimo pronaći sličnosti, a ne razlike i da se prisjetimo da biti različit nikako ne znači biti manje vrijedan.

Govorne funkcije svakodnevnih uređaja

Govorni satovi prilagođeni su potrebama slijepih i slabovidnih osoba na način da imaju veliki zaslon na kojem uvećanim fontom piše vrijeme i mogućnost da se aktivira izgovor vremena i datuma. Postoje mnogi drugi govorni predmeti koji slijepim i slabovidnim osobama omogućavaju svakodnevne aktivnosti i brigu o sebi – govorni tlakomjeri, toplomjeri, vage, mobiteli, prepoznavači boja, obilježivači predmeta pa i aparatići za očitavanje glukoze iz krvi s govornim modulom.

Omiljene knjige, časopisi i sve što treba čitati – uz pomoć brajice ili Brailleova pisma

Brajica ili Brailleovo pismo reljefno je točkasto pismo koje se čita prstima, a zapravo se radi o sustavu čitanja i pisanja za slijepe i slabovidne osobe koji sa šest točkica položenih u raznim kombinacijama stvaraju 63 osnovna znaka i razmak.

Odjeća u omiljenim bojama – zašto ne?

Postoje uređaji koji slijepim osobama otkrivaju boje odjeće. Takvi uređaji imaju skener koji očitava i izgovara boju predmeta. Osim ovakvih uređaja koji osim boja otkrivaju i je li okolina osvijetljena ili mračna, slijepe se i slabovidne osobe mogu koristiti i obilježivačima (gumbima različitih oblika) pomoću kojih prepoznaju boju odjeće. Primjerice trokut može označavati žutu, krug plavu i slično. Dakle, ako ne vidiš, ne znači da ne „vidiš“ boje – što znači mnogo za one koji su spretni u šivanju. Naime, postoje posebne igle za šivanje za slijepe osobe (od običnih se razlikuju po tome što imaju dvije ušice, ne jednu) kao i prilagođeni uvođač konca.

Kulinarstvo – i hobi i profesija

Kada je riječ o snalaženju u kuhinji, postoji veliki izbor raznih prilagođenih uređaja pomoću kojih slijepe i slabovidne osobe mogu biti masterchefovi. Govorni termometri, kuhinjske vage, brojač vremena, indikator razine tekućine pa i posebna žlica za odvajanje bjelanjaka. Sve što treba za savršeni obrok – slatki ili slani.

Društvene igre i sport

Tko se ne sjeća društvenih igara iz djetinjstva – „Čovječe ne ljuti se!“, „Monopolyja“, „Domina“ ili ne voli opuštanje uz kartaške igre? Sve se one mogu u potpunosti prilagoditi slijepim i slabovidnim osobama. Primjerice, šah je prilagođen tako da crne figurice imaju na vrhu zaobljeni dio čavla, dok bijele figurice nemaju taj dodatak. I crne i bijele figurice u svom dnu imaju klin koji se umeće u ploču čija su bijela i crna polja različite visine.

Kada je riječ o sportu, postoje prilagođeni setovi za uzbudljive utakmice – na primjer košarke. Uz košarkašku loptu u kojoj se nalazi metalno zvonce (pomoću zvuka slijepe osobe lakše lociraju loptu) zvonce se postavlja na koš i mrežu.

Tiflotehna – podrška kvalitetnijem životu slijepih i slabovidnih osoba

Većinu navedenih pomagala slijepe i slabovidne osobe mogu pronaći uz pomoć Tiflotehne, tvrtke koju je 2011. osnovao Hrvatski savez slijepih s ciljem poboljšanja kvalitete života slijepih i slabovidnih osoba.

Osim osobnih pomagala, Tiflotehna nudi asistivnu tehnologiju i tiflotehnička pomagala za javne površine i ustanove, kao što su taktilne linije vodilje, taktilni orijentacijski planovi, natpisi i letci na brajici, koji uvelike olakšavaju kretanje slijepim osobama u javnom prostoru. Smatram da pitanje mobilnosti u urbanim sredinama mora činiti važan dio strategije vezanih uz rješavanje problema s kojima se susreću osobe s invaliditetom, izjavio je Mladen Menićanin, stručnjak za tiflotehnička pomagala u Tiflotehni.

Osim što nabavlja i distribuira tiflotehnička pomagala i asistivne tehnologije, Tiflotehna radi na pronalasku novih rješenja u području asistivnih tehnologija za slijepe i slabovidne osobe, a kvaliteta njihovih usluga temelji se na znanju visokoobrazovanih stručnjaka u području rehabilitacije, socijalizacije i podrške u obrazovanju slijepih i slabovidnih osoba.

Ordinacija.hr

Foto: Arhiva, Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo