Zdravlje

Zdravlje

Intraokularne leće – trajno se ugrađuju, a pacijent ih ni ne osjeti

Intraokularne leće s proširenim rasponom vida omogućuju dobar vid bez korištenja naočala na svim udaljenostima (na blizinu, srednju udaljenost – npr. rad na računalu i na daljinu). Ugrađenu leću u oku pacijent ne osjeti, ona tamo ostaje trajno i nema je potrebe mijenjati.

Leća s proširenim rasponom vida se najčešće ugrađuje tijekom operacije mrene, ali i kod osoba koje poslije četrdesete godine žele biti neovisni o naočalama ili lećama. Operacija mrene najčešća je operacija u oftalmologiji tijekom koje se naša prirodna, zamućena leća zamijeni umjetnom lećom koja pacijentima vraća dobar vid. Kod operacije mrene u sustavu javnog zdravstva moguće je ugraditi samo monofokalne tj. standardne leće koje zahtijevaju obvezno nošenje naočala za blizinu te eventualno za daljinu, ovisno o astigmatizmu (zakrivljenosti rožnice).

Kome su namijenjene intraokularne leće?

Za osobe koje nemaju mrene, a stariji su od 40. godina i žele se riješiti dioptrije, potpuna neovisnost o naočalama ili kontaktnim lećama može se postići samo ugradnjom multifokalnih leća ili intraokularne leća s proširenim rasponom vida. Starosna ili čitalačka dioptrija (prezbiopija) je neizbježna posljedica starenja, a javlja se zbog toga što naša prirodna leća s godinama postaje sve tvrđa i mišić koji je zadužen za njezino savijanje (i fokusiranje vida na blizinu) sve teže obavlja svoju funkciju.

Operacija je brza i bezbolna

Operativni postupak je brz, siguran, bezbolan i učinkovit. Operacija prosječno traje desetak minuta po oku uz lokalnu kapljičnu anesteziju i osoba nakon zahvata ide kući. Pacijentima koji se odluče na ugradnju intraokularne leće zbog korekcije dioptrije, najčešće se isti dan operiraju oba oka, kako bi oporavak i prilagodba na novu leću bili što brži.

Prednosti intraokularne leće s proširenim raspnom vida

Specijalni dizajn te leće zaslužan je za prelamanje svjetla koje produžuje fokus oka, što rezultira proširenim rasponom vida, uključujući daljinu, srednju udaljenost i blizinu.

Nakon ugradnje, leća pacijentima omogućuje da bez naočala čitaju knjige ili novine, poruke na mobitelu, rade na računalu, briju se ili šminkaju, gledaju televiziju, voze automobil, bave se sportom i slično.

Zahvaljujući akromatskoj tehnologiji pružaju bolju kontrastnu osjetljivost i kvalitetu slike u odnosu na dosadašnje multifokalne leće, a vidne smetnje nakon operacije, kao što su blještanje svjetla, svjetlosni krugovi pri noćnoj vožnji i osjećaj blijede slike, znatno su manje izražene. Također, pacijenti koji imaju manji stupanj slabovidnosti ili blaži oblik bolesti žute pjege mogu biti kandidati za rješavanje naočala uz pomoć ove leće. 

Hrana za dobar vid – birajte namirnice bogate vitaminom C i karotenoidima!

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo