Istine i mitovi o raku - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Istine i mitovi o raku

Tumori (novotvorevine) ili neoplazma su patološke tvorbe nastale kao posljedica prekomjernog umnožavanja abnormalnih stanica u tijelu. Zloćudni oblik naziva se i rak. Oboljeli od ove zloćudne bolesti suočavaju mnogim pitanjima nakon postavljanju dijagnoze. Što je istina, a što mit odgovorio je naš hrvatski stručnjak.

Postoje neki mitovi i istine s kojima se bolesnici i njihovi bližnji susreću. Doc .dr.sc. Hrvoje Šobat, dr.med. iz Klinike za tumore pojasnio je što je istina, a što nije.

1. Dobroćudni tumori se ne smiju micati jer će nastati zloćudan ?

To nije istina. Preporuka je da se odstrani pogotovo ako raste ako raste na nekom mjestu gdje žulja, npr. ispod ruke, kod pazuha.

2.Tumori nisu izlječivi?

Izlječivo je, ovisno o stadiju u kojem se otkrije. Što je ranije otkriven prognoza je povoljnija. Od 20 tisuća oboljelih, izliječi se njih 10 tisuća, znači u grubu 50 posto svih dijagnoza, svih vrsta, svih stadija bit će izlječivo. No što znači da je osoba izliječena ? Ako ima 30 godina pa živi narednih 50, to je izliječeno . Ako osoba ima 80 godina, mi ga izliječimo i damo mu pet godina, a on nakon dvije godine umre od srca, on je statistički izliječen . Slučajevi da se sam povuče su vrlo rijetki, gotovo nemogući.

Savjet plus dr. Šobata: “Uvijek podupirem da pacijent traži drugo mišljenje, čak i treće, četvrto. Odspavajte , razmislite i onda se odlučite kojem doktoru vjerujete. I kada se odlučite, onda se držite i liječite samo kod tog jednog. Ostalo zaboravite”

3. Uspješnost izlječenja ovisi o starosnoj dobi bolesnika, a starije osobe su u prednosti jer im ne ‘ključaju’ hormoni?

Liječnik odlučuje kakvo liječenje izabrati za pojedini tumor i tko ga može podnijeti, to nema veze s dobi bolesnika . On je taj koji zna kakve su nuspojave i rizike liječenja. Prognoza zavisi i o vrsti tumora o kojem riječ. I nisu svi tumori hormonski ovisni. Zabilježeno je da neki imaju sporije tijek u jako visokoj životnoj dobi iznad 80, 85 godina. No ti nije razlog da se tumor ne liječi.

4. Prilikom svakog liječenje otpada kosa?

To nije istina, pogotovo ne za zračenje. Zračenje je ciljana terapija i djeluje samo tamo gdje se usmjeri . Ako se zrači ležište kose, odnosno mozak onda će se kosa u najmanju ruku prorijediti, odnosno popadati. Sve druge lokacije nemaju veze s otpadanjem kose na glavi. Prilikom zračenja neka područja se moraju epilirati npr. pazusi, intimna područja, ali kosa neće popadati.

Kosa ne pada ni kod hormonskog liječenja , a i kod kemoterapije ima jako različitih lijekova koji se ovisno o dijagnozi primjenjuju u određenim kombinacijama. Već se zna koji lijekovi i koje kombinacije uzrokuju viši ili manji stupanj alopecije. Tako da se s velikom vjerojatnošću može predvidjeti hoće li pacijent izgubiti kosu. Prilikom predlaganja liječenja liječnik će vas na to upozoriti. No ima kemoterapija koda kojih kosa ne otpada.

5. Tumori su genetski predisponirani?

Još uvijek ne znamo što uzrokuje tumore. No genetsko nasljeđe ima veliku ulogu i znanstveno je dokazano da su neke vrste tumora češće u pojedinim obiteljima. Ovisnost je vrlo velika pogotovo u onih koji ne ovise o lifestyleu , načinu života npr. pušenju, alkoholu, promiskuitetnosti … Neke obitelji znaju imati genetsku opterećenost za neke vrste i neki se nasljeđuju većom pravilnošću, neki manjom.Tumor može biti potpuno nova mutacija da ju nitko u obitelji nije prije imao i to je češći slučaj. Nasljednost genetske opterećenosti posebno je poznata za pojedine tumore tipa onoga na dojci. S time da svako dijete ima po pola genetskog materijala i od oca i od majke. Ako se u jednom roditelju nalazi predispozicija, a u drugom ne, svakom idućom generacijom ta opterećenost se ‘ razvodnjava ‘, smanjuje. Osobe s takvom obiteljskom anamnezom ne treba plašiti sa zloćudnom bolešću. Nemojte se pretvoriti u umišljene bolesnike koji su svaki tjedan kod doktora. Ali morate biti razumno oprezni i svjesni da ste u određenom riziku. Počnite ranije s preventivnim pretragama.

Mia Bednaž

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo