Zdravlje

Zdravlje

Izbjegnite alergije u kući

Niske temperature mnoge će prikovati za kuću i natjerati ih da svoje dane provode u udobnosti toploga doma. Ako ste mislili da vam alergije prijete samo u proljeće ili jesen, prevarili ste se.

Možda na vas neće djelovati isti alergeni kao u ova godišnja doba, no, svakako se izlažete opasnosti galerija ili napadaja astme i kod kuće.

Američki fakultet alergije, astme i imunologije donosi savjete kako osigurati zimu bez kihanja, kašljanja, soptanja i sličnih problema dišnog sustava.

Održavajte vlagu zraka u svom domu ispod 55 posto. suhi zrak možete izbjeći tako da na radijatore postavite osvježivače – u vodu stavite koju kapljicu aromatičnog ulja naranče ili cimeta, koji će ostaviti posebnu aromu i pročistiti zrak.

Previše vlage može pogodovati grinjama, stoga nemojte pretjerati s vlaženjem zraka. jednako tako nemojte sušiti rublje u većim prostorijama kao što je dnevni boravak ili kuhinja.

Ako klimu palite i zimi kako biste se ugrijali, obavezno očistite filter. Ovaj korak nije potrebno poduzimati nekoliko puta godišnje, ali s obzirom da većina vlasnika to nikada ne radi, bitno je obratiti pažnju na redovito čišćenje klime.

Kućnim ljubimcima zabranite ulazak u spavaću sobu! Ovo će izrazito teško pasti nekim vlasnicima ljubimaca koji su navikli dijeliti svoju postelju sa svojim najboljim prijateljima, no nužno je za zdravlje. Također, iz ove sobe izbacite zavjese i instalirajte rolete ili venecijanere.

Redovito čistite posteljinu u toploj vodi barem svaka dva tjedna i redovito usisavajte sve prostorije. Nemojte zabraviti na plišance svojih najmlađih – oni mogu biti pravi rasadnici bakterija i virusa.

Baš kao što morate provjetravati sve prostorije u svom domu, tako ista pravila vrijede i za kupaonicu. U njoj se vlaga lako udomaći, stoga je potrebno koristiti ventilator ako već nemate prozore. Ovako ćete ujedno smanjiti mogućnosti razvijanja plijesni.

Umjesto držanja knjiga na policama, pospremite ih u ormare ili kutije. Iako nam često mogu biti ugodno društvo, knjige su pravi magnet za prašinu, što znači pravi neprijatelj astmatičara i osoba alergičnih na ove čestice.

Trosjede prekriven pamučnom tkaninom probajte zamijeniti onim kožnim, ukoliko vam to novčane prilike dopuštaju. Mnogi saloni namještaja sada imaju inventuru, stoga iskoristite ove pogodnosti.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo