Zdravlje

Zdravlje

Izgleda da je sve što vas je mama učila o zaštiti od prehlade krivo – provjerite zašto

Shutterstock

Iako mame često sve znaju najbolje, izgleda da su neke savjete davale bez pokrića…

Sigurno ste čuli bezbroj priča od roditelja u koje ste morali vjerovati, tako smo morali biti mirni sat vremena nakon ručka prije ulaska u more, čuli smo i kako ćemo prestati rasti ako pijemo kavu… Drage mame, čini se da ništa od ovog nije istina. 

Ako ste i sami postali roditelji i znate što znači odgajati dijeti, vjerojatno ste shvatili da neki od tih savjeta “ne drže vodu”. Naučili smo da bez obzira na to koliko mrkve pojedemo, naš se vid neće poboljšati i da ako preskočimo tu kockicu čokolade ipak nećemo ostati bez prištića na licu. 

Kada je u pitanju zdravlje, mnoge stvari koje su nam roditelji govorili i dalje pamtimo, pa ako vas je mama upozoravala da mokra kosa na hladnom zraku znači bolest, možda biste trebali razmisliti malo bolje o tim savjetima. The Daily Mail je razgovarao sa stručnjacima kako bi razotkrili stoji li kakva istina iza savjeta naših roditelja ili su to samo neprovjerene priče koje se prenose s koljena na koljeno. 

Kako izbjeći sezonu prehlada i gripa ove zime? 

Jesenski mjeseci s malo sunčanih sati, a mnogo kiša i magla pogoduju razvoju prehlada i viroza, ali istina je da se možete razboljeti bilo kad u godini. Kako su istaknuli stručnjaci, prehlada često nije nešto oko čega se treba brinuti ali može poremetiti svakodnevicu. Kada smo bili djeca, mame su nas učile da prehladu treba spriječiti pravilnim ponašanjem, pa ako vas nije pustila iz kuče nakon pranja kose, niste sami. Toliko smo puta čuli taj savjet da je lako pretpostaviti da je istinit. No to je daleko od istine. 

Zoran Vakula: Ljudima je lošije čim čuju da su biometeorološke prilike nepovoljne

Radi mokre kose nećete biti izloženiji virusima, ustvari boravak u prirodi će čak i pomoći kod prevencije prehlade. 

Ako vam je mama uvijek dala čašu soka naranče na prvi simptom bolesti, možda ćete i danas uvijek posezati za namirnicama bogatima vitaminom C kada osjetite simptome prehlade. Pa iako postoje dokazi da vitamin C može pomoći tako što će skratiti trajanje simptoma, istraživanja nisu tako jaka kada je riječ o prevenciji razvoja bolesti. 

Vrući čaj i juha od piletine isto neće učiniti puno, iako mogu pomoći kod olakšanja simptoma. Ako se želite zaštiti od prehlade ove jeseni i zime, razmislite o tehnikama kao što je korištenje esencijalnih ulja. 

Zašto se baš vi uvijek razbolite?

Prvi razlog je slab ili oslabljeni imunitet. O našem imunitetu ovisi niz čimbenika, a jedan od njih je i zdrav način života. Osim što bi trebali barem tri puta tjedno vježbati, također je važno zdravo se hraniti, a to možete ako u svoju svakodnevnu prehranu uključite voće i povrće, odnosno one namirnice koje su izvor vitamina i minerala. Za bolji imunitet uzimajte i dodatke vitamina, poput vitamina C koji se nalazi i u citrusnom voću, narančama, limunu i grejpu. 

Nećete vjerovati što sve Vanja Horvat u jednom danu napravi za svoje zdravlje – svaka čast!

Također, na imunitet utječe i stres, a rijetki su oni koji se s njim svaki dan ne susreću. Za borbu sa stresom važno je planiranje i kontrola, odnosno važno je da si isplanirate barem tri večeri u tjednu koji će biti samo za vas i uživanje! Rijetko pranje ruku također može biti uzrok prehlade. Kada je netko, na primjer, bolestan u uredu, tipkovnica, kvaka ili bilo što drugo što oni dotaknu ili na što kihnu, postaje okupljalište bakterija koje možete pokupiti i zatim prenijeti na lice. Ako sjedite pred računalom, vjerujemo da vam je često ruka na licu dok s drugom klikate na računalni miš i baš zbog toga je važno da redovito perete ruke!

Čak i ako je virus prehlade u zraku, možete ga pokupiti ako je vaš imunitet oslabljen, no na to nažalost – ne možete previše utjecati. Jedino što možete napraviti je izbjegavati provođenje dužeg vremena u zatvorenom prostoru s prehlađenom osobom.
Naspavajte se! Nemojte dopustiti da vam stres i posao ne daju spavati – melatonin, odnosno hormon mraka, također utječe na jačanje našeg imuniteta koji vam je prijeko potreban za borbu protiv običnih prehlada. 

 

A. A.

Foto: SHutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo