Je li moja vagina normalna? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Je li moja vagina normalna?

Imate li problema sa vagainalnim iscjetkom ili suhoćom rodnice? Spolni odnosi su bolni? Odgovore na vaša pitanja imaju naši stručnjaci.

Donosimo pet pitanja koja ste postavili našim liječnicima u rubrici Halo, doktore! o problemima ženske intimne zone. Ako i vas muči neki sličan problem, a niste pronašli odgovor među već objavljenim pitanjima, svoje pitanje možete postaviti u rubrici Halo, doktore!

1. Problemi sa vaginalnim iscjetkom

Vaše pitanje:  Imam problema s vaginalnim iscjetkom i koliko sam mogla saznati istraživanjem, radi se o bijelom pranju. Problem ne nestaje unatoč tome što nosim dnevne uloške od prirodnih materijala (pamuka), te izbjegavam nošenje tangi. Perem odgovarajućim intimo sapunima odgovarajuće ph vrijednosti, svakodnevno. Koristim tampone, može li to utjecati na moj problem? Imam 22 godine i stalnog partnera, te oboje uvelike držimo do osobne higijene i zdravlja. Zanima me je li Lactogyn lijek koji isključivo preventira nastanak infekcija, ili ih on i liječi? Te koliko biste mi vi, kao stručna osoba, preporučili korištenje tog lijeka, s obzirom na njegov sastav te na moj problem.

Odgovor stručnjaka možete pročitati ovdje.

2. Peckanje i svrbež stidnih usana

Vaše pitanje: Zadnjih par dana osjećam blago peckanje, a pomalo i svrbež stidnih usana. Primijetila sam i crvenilo i pojačani bjelkasti iscjedak, pa sam odmah pretpostavila da se radi o gljivičnoj infekciji. Imam 24 godine i godinu dana pijem Logest kontracepcijske pilule. Nikakvih negativnih nuspojava nisam imala od njih, jetrene probe su mi dobre. Ovo je prvi put da mi se javljaju gljivice. Imam Canesten kremu i s njom se mažem izvana i za sada mi pomaže – smanjuje lagano peckanje i crvenilo. Zanima me trebam li možda uzimati i neke vaginalete? Do sada sam ih jednom uzimala i to u 9. mjesecu prošle godine (ne mogu se sjetiti koje su točno bile, bilo ih je 7 u pakiranju), a ginekologinja mi ih je preporučila nakon pregleda za Papa test, radi smanjene vlažnosti (tako nekako se bila izrazila). Doduše, ponekad sam malo prerevna s osobnom higijenom initimnog područja, možda je i to jedan od razloga nastanka gljivica. Uglavnom, samo bi me zanimalo trebam li uzimati vaginalete i koje bi mi bile najbolje? Obzirom da uskoro trebam dobiti menstruaciju, kako da ih uzimam?

Odgovor stručnjaka možete pročitati ovdje.

3. Vaginalna suhoća unatoč jakoj seksualnoj želji

Vaše pitanje: Imam 24 godine, visoka sam 170 i teška 54kg. Otkada sam stupila u spolne odnose imam problema s vaginalnom suhoćom, ne želim koristiti lubrikante već bi htjela da se navlažim sama, tj. da to moje tijelo samo obavi. Nije problem u mojoj seksualnoj želji, jer je imam više nego djevojke koje sa suhoćom nemaju problema. Zašto je to tako i postoji li rješenje?

Odgovor stručnjaka možete pročitati ovdje.

4. Stalne upale rodnice i vaginalnog područja

Vaše pitanje: Imam 27 godina, kontracepcija mirena, stalne upale rodnice i vaginalnog područja. Ponekad krvari mjesto upale, puca sluznica, koristila mnoge kreme, brisevi uredni, papa također. Ginekolog mi je rekao da je u pitanju epitel. Čime to izliječiti? Da li može imati kakve posljedice te stalne upale? Trenutno mi je tako kao što sam napisala, s time da mi već ide prema unutrašnosti rodnice.

Odgovor stručnjaka možete pročitati ovdje.

5. Bolni spolni odnosi

Vaše pitanje: Imam 23 godine, inače sam zdrava osoba. Prvu menstruaciju dobila sam s 12 godina, a zadnja menstruacija mi je bila prije 2 tjedna. Nikada nisam rodila, niti pobacila. Problema s mokrenjem inače nemam, osim kada dobijem upalu mjehura (u protekle 2 godine sam imala 4 upale mjehura). Ovim putem Vam pišem jer imam dosta kompleksan problem. Naime, prije 2 godine sam prvi puta dobila vaginalne gljivice (pretpostavljam da je to zbog antibiotika koje sam morala piti zbog upale mjehura) te sam ih izliječila vaginaletama. Međutim, u isto vrijeme sam počla piti pilule, Logest, te je dečko ejakulirao u mene. U početku to nije smetalo, ali kasnije je počelo užasno peći, toliko da bi to peckanje bolilo, tako da smo s tim prestali. Ja sam i dalje ostala na pilulama, s tim da su mi se gljivice vratile, iz ne znam kojeg razloga, i to nekih 3-4 puta te sam ih svaki puta liječila vaginaletama, uspješno (i ja i dečko smo se liječili canestenom, ja vaginaletama, on kremom). Međutim, s vremenom me spolni odnos počeo boljeti i to većinom samo na početku odnosa, što se poslje 2-3 mjeseca promijenilo i počelo me je cijelo vrijeme boliti, do te mjere da nam je spolni odnos postao onemogućen. Kod ginekologa sam bila i zbog peckanja kad bi dečko ejakulirao u mene i on je rekao da to nije ništa strašno te mi dao kremu triderm, koja nije pomogla. Prije 3 tjedna sam opet bila kod ginekologa i on je rekao da je ta bol koju osjećam tijekom spolnog odnosa umišljena te da se trebam samo više opustiti te me pregledao i rekao da mi nije ništa. Tada sam opet počela i pilule piti, dakle, ovaj mjesec (zaboravila sam reći da sam ih prestala piti prošle godine u 4. mjesecu, dakle nakon točno godinu dana korištenja). Vjerujući svom ginekologu, pokušala sam opet spavati s dečkom, što me jako bolilo, ali sam pokušala “izbiti si iz glave bol, jer je ona umišljena”. Spolni odnos je opet bio bolan, moguća samo jedna poza jer bilo kakvo micanje boli još više te sam nakon spolnog odnosa krvarila malo, ali i sutradan malo. Osim toga, od kada sam opet počela piti pilule, dakle prije 3 tjedna, stalno imam neki smeđkasti iscjedak pa me zanima je li to normalno? Molim Vas da me ne šaljete opet na “pregled” ginekologu jer sam bila već 3-4 puta od kada imam sve ove probleme i svaki put bi mi rekli da umišljam i da mi nije ništa, s čime se ja apsolutno ne bih složila. Ova opisana situacija traje već oko 2 godine pa se zbilja nadam da mi možete pomoći nekom savjetom. I još samo jedno pitanje: čitala sam da kantarionovo ulje pomaže vaginalnoj sluznici te da tampon namočim u ulje i da će mi pomoći. Imate li kakve spoznaje o istinitosti ove izjave?

Odgovor stručnjaka možete pročitati ovdje.

Ordinacija.hr

Foto: shutterstock

Donosimo pet pitanja koja ste postavili našim liječnicima u rubrici Halo, doktore! o problemima muške intimne zone u članku Je li moj penis normalan?

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo