Zdravlje

Zdravlje

Jedna jednostavna i važna navika može smanjiti rizik od razvoja demencije, upozoravaju stručnjaci

Shutterstoc

Ali ako naviku promijenite, ona je i ključ u usporavanju razvoja bolesti.

Upravo vaš društveni život može utjecati na brigu o zdravlju, a to potvrđuju i nova istraživanja. Nedavna je studija pokazala koliko je važna društvena povezanost za dugotrajnu dobrobit, posebno kada je u pitanju zdravlje. 

Rezultati studije objavljeni u magazinu Journal of the American Geriatrics Society otkriva kako društvena izolacija je povezana s povećanim rizikom od razvoja demencije. Studija je pratila oko 5000 ljudi koji su zdravi, a stariji od 65 godina. Oko 23 posto sudionika nije puno sudjelovali u društvenom životu. 

Bol u prsima ne mora značiti infarkt, ali može biti simptom drugih ozbiljnih stanja

Socijalna izolacije se mjerila ovisno o tome živi li osoba sama, je li o važnim stvarima razgovarala u protekloj godini s prijateljima ili sudjelovala u nekim događanjima. Oni koji su dali na sva pitanja negativne odgovore su u grupi onih koji su socijalno izolirani. 
U narednih 9 godina, istraživači su povremeno nad ispitanicima radili kognitivne testove, a kod oko 21 posto ispitanika se u tom razdoblju razvila demencija. No u grupi onih koji su socijalno izolirani, u čak 26 posto slučajeva se razvila demencija. 

Prema pisanju studije, siromašan društveni život je čest, pa tako u Americi jedna od četiri osobe zna što to znači, a osim demencije je ona povezana i s drugim opasnim stanjima kao što su bolesti srca, moždani udar i depresija, prema pisanju Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Ovih 5 namirnica jedite što manje jer uništavaju koncentraciju i slabe pamćenje

Zašto je važno uživati u društvu? 

Socijalizacija će aktivirati brojne dijelove u mozgu,navodi Amit Sachdev, direktor centra za neurologiju na sveučilištu Michigan. “Najbolji način da se demencija spriječi je aktivno korištenje mozga i očuvanje cjelokupnog zdravlja”; navodi. Kada je u pitanju samo demencija, upravo će uključivanje u društvene aktivnosti usporiti gubitak pamćenja.

Što je demencija?

Demencija je pojam koji se koristi za opis raznih simptoma, uključujući probleme s pamćenjem, razumijevanjem, procjenjivanjem, govorom i mislima, stoji na stranicama Mayo klinike.

Demencija počinje polako, postepeno simptomi jačaju da bi došlo do pogoršanja koje utječe na mogućnost čovjeka da obavlja zadatke, druži se i održava veze“. Simptomi mogu biti razni, ali najčešće se ponavljaju upravo ovi:

Počeli ste zaboravljati

Te će promjene prvo primijetiti supružnik ili ukućani, često je upravo situacija kada vam memorija postane loše prepoznatljiv znak demencije, slažu se stručnjaci s Mayo klinike.

Drugi početni simptomi mogu uključivati:

  1. Stalno postavljate ista pitanja
  2. Zaboravljate uobičajene riječi
  3. Treba vam više vremena da dovršite stvari
  4. Predmete ostavljate po kući i ne možete ih pronaći
  5. Izgubite se kada krenete u šetnju ili kada vozite po poznatim cestama
  6. Promjene u raspoloženju bez očitog razloga

Imate problema s komunikacijom i pronalaženjem prave riječi

Na stranicama NHS stoji kako osobe s najčešćim oblikom demencije, poput Alzheimera, često imaju blagi oblik afazije, a to često uključuje i probleme s pronalaženjem pravih riječi, a teško se sjetiti imena onih koje osoba dobro poznaje.

Problemi sa snalaženjem u prostoru i vizualizaciji

Prvi primjer se navodi situacija kada se čovjek izgubi u vožnji automobilom u svom gradu. Problemi iz ovog spektra uključuju simptome poput nemogućnosti procjene okoline, prostora. Starije osobe mogu imati i problema s razumijevanjem onoga što vide, a neki mogu doživjeti halucinacije vezane za prostor i ono što vide.

Što je drukčije kada ostanete trudni s 20, 30 ili 40 godina i kada žena postaje prestara za trudnoću?

Problemi s rezoniranjem i rješavanjem problema

Uz bilo koji oblik demencije, vjerojatno će doći do problema u komunikaciji, učenju i rješavanju problema. Te promjene se mogu pojaviti u kratkom roku ili postepeno. Kako će se stanje razvijati i što će se dogoditi, ovisi od osobe do osobe, i o tome koji je dio mozga zahvaćen demencijom.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo