Zdravlje

Zdravlje

Jedna promjena na koži ukazuje da bi bilo dobro provjeriti zdravlje bubrega – smeta li i vas?

Shutterstock

Često se u ranoj fazi bolesti bubrega jedan simptom može previdjeti.

Možda jako pazite na njegu kože zimi, ali bez obzira na redovito mazanje kremama, možda vam se čini da ne radite dobar posao.

Ponekad razlog za probleme s kožom ne mora biti nedostatna njega već malo ozbiljniji problem. Kako bolesti bubrega u ranoj fazi ne moraju odavati jasne simptome, posljedice mogu biti kasna dijagnoza i otežano liječenje. Kako biste mogli otkriti koje to stvari vaša koža otkriva o bolesti bubrega, nastavite čitati.

Suha koža koja svrbi može biti prvi znak bolesti bubrega

Bolesti bubrega se mogu razviti bez pojave simptoma ili se javiti mogu vrlo blagi simptomi. Iz tog se razloga stanje koje bi se dalo odmah liječiti može pretvoriti u ozbiljnija stanja poput kronične bolesti bubrega ili zadnji stadiji zloćudne bolesti bubrega. Iako bolest bubrega nije tako lako otkriti u ranoj fazi, postoje neki signali koje biste trebali pratiti. Posao bubrega je i održavanje pravilne razine minerala u krvi, a kada to ne može obaviti kako treba, rezultat može biti suha koža koja svrbi.

Imate više od 50 godina? Ovih 5 stvari nikada više ne biste trebali raditi

Upravo je to čest simptom (pruritus) kod uznapredovale kronične bolesti bubrega, a doživjet će ih oko 50 posto pacijenta. Stanje će se pogoršati i kako se bolest bubrega pogoršava. Studija od prije 10 godina objavljena u magazinu Clinical Journal of the American Society of Nephrology, znanstvenici su pratili 103 pacijenta koje je mučio pruritus i koji su bili na dijalizi.

U upitniku su sudionici upitani koliko često ih muči svrab i suhoća kože, a odgovori su u 84 posto slučajeva bili – svakodnevno u trajanju od godine dana. Osim svrbeža, Mayo klinika dodaje kako osobe koje imaju kroničnu bolest bubrega mogu iskusiti i mučninu, povraćanje, gubitak apetita ili umor. Svakako kontaktirajte liječnika ako primjećujete spomenute promjene.

Istraživanja su pokazala kako svrbež kože može utjecati i na psihu pacijenta

Bilo da su vaši simptomi blagi ili veliki, svrbež kože može imati veliki utjecaj na kvalitetu života, a 2019. godine su objavljeni rezultati studije u magazinu American Society of Nephrology, koja je promatrala 3 790 pacijenata s kroničnom bolesti bubrega koji su odgovarali na upitnik: koliko često su u protekla dva tjedna imali problema s kožom.
Odgovori su pokazali kako 24 posto pacijenta je prijavilo umjerene do teške probleme sa svrbežom kože, ali su i dodali kako pacijenti s tim problemom pate i od psihičkih problema, za razliku od onih koji nisu imali probleme s kožom.

Jedan od velikih ciljeva kod kontrole kroničnih bolesti je smirivanje simptoma, a to je moguće samo onda kada znamo koliko oni radi njih patee, pojasnio je dr. Nidhi Sukul, autor studije.  

“Ovo istraživanje daje uvid u to koliko je važno pitati pacijente s kroničnim bolestima bubrega jesu li i u kojoj mjeri pod utjecajem problema s kožom“, zaključuje.

Bolesti vena: I ako ne vidite simptome, možete ih osjetiti – prepoznajte na vrijeme

Postoje i drugi razlozi zašto možete imati problema s kožom

Iako svrbež i suha koža mogu biti povezani s bubrezima, razlog može biti i neko drugo stanje. Prema pisanju klinike Cleveland, svrbež kože se javlja kod pacijenata s alergijskim bolestima, poput astme i ekcema, ali najčešće se ipak radi samo o suhoj koži koja ne proizvodi dovoljno vlage. Kako biste utvrdili pravi razlog svrbeža, obratite se liječniku. Testovi na alergene, krvne pretrage i biopsija kože su samo neke od stvari koje vam mogu pomoći da utvrdite što je uzrok promjena.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo