Jednostavan šećer ubrzava oporavak nakon srčanog udara - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Jednostavan šećer ubrzava oporavak nakon srčanog udara

Pripremite se za operaciju

Srce se može brže oporaviti nakon udara uz pomoću jednostavnog oblika šećera riboze.

Za vrijeme operacije srca dotok krvi u srce se privremeno obustavlja, za razliku od srčanog udara kada je on usporen. U oba je slučaja organ pod stresom, a njegove su funkcije kompromitirane. Stanje se može pogoršati i dovesti do zatajenja srca.

Smanjeno funkcioniranje srca uzrokovano je padom u stvaranju adenozin trifosfata (ATP), molekule u srčanim stanicama koja prenosi energiju. Američki su stručnjaci zaključili kako se oporavak može ubrzati davanjem riboze.

Tvrde kako se razina ATP-a ne obnavlja tako lako. “Ponekad mogu biti potrebni dani za oporavak. Do ovoga može doći nakon srčanog udara, operacije srca ili poslije teškog vježbanja kada su u pitanju zdrave osobe, kao što su maratonci”, objasnio je dr. John Foker sa Sveučilišta u Minneapolisu.

“Jednostavan način za oporavak je dati ribozu. Obično je potrebno pet do deset grama dva ili tri puta u 12 do 24 sata nakon te teške vježbe. Riboza je jednostavna i vaše će je stanice koristiti samo kako bi poboljšale stvaranje ATP-a, ne kao gorivo. Osobe se neće osjećati kruto i imat će više energije”, tvrdi Foker.

Njegov je tim dao ribozu pacijentima za vrijeme operacije srca i ustanovio kako je ovaj korak ubrzao proces oporavka srca za lak osam dana. Također, ovaj je jednostavni šećer spriječio danje oštećenje srca i pomogao u sačuvaniju njegovih funkcija kod laboratorijskih štakora koji su ga primali dva tjedna nakon srčanog udara.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo