Zdravlje

Zdravlje

Jednostavna pretraga očiju za multiplu sklerozu

Jednostavna očna pretraga mogla bi biti od velike pomoći liječnicima jer može otkriti brzinu napredovanja multiple skleroze.

Najnovije istraživanje stručnjaka Sveučilišta Johns Hopkins pokazalo je kako se retinalno sužavanje odvija brže kada se rano javi multipla skleroza i kada ona brzo napreduje.

Mrežnica (retina) je unutarnja ovojnica oka, smještena na stražnjem dijelu očne jabučice. Sadrži vidne stanice, štapiće i čunjiće koji pomažu u osjetu svjetla i raspoznavanju boja. Fotoreceptori pretvaraju svjetlosne signale u električne, a oni se dalje prenose putem drugih živčanih stanica vidnog puta do mozga.

Stručnjaci su proučavali preko 160 pacijenata s multiplom sklerozom i pratili ih kroz razdoblje od 21 mjeseca. Izmjerili su debljinu njihove mrežnice svakih pola godine (putem optičke koherentne tomografije, Također su bili podvrgnuti skenovima mozga. Zaključili su kako su osobe s aktivnom multiplom sklerozom imali 42 posto brže istanjenje mrežnice u odnosu na osobe u remisiji. Naime, pacijentima sa “svijetlim točkama“ koje se mogu iščitati iz skenova mozga magnetnom rezonancom i koji signaliziraju aktivnu bolest, mrežnica se stanjivala bržim tempom za čak 52 posto.

Rezultati američkog istraživanja mogli bi se koristiti za mjerenje
učinkovitosti terapija za multiplu sklerozu, jednako kao i za
dijagnosticiranje ranog stadija multiple skleroze.

Multipla skleroza je autoimuna bolest koja napada mijelinske ovojnice živaca u mozgu, a obilježavaju ju simptomi kao što su smanjenje vida na jednom oku s popratnim bolom pri pokretanju oka, trnjenje ili gubitak osjeta u pojedinim dijelovima tijela, nespretnost pri rukovanju predmetima i sl.

Procjenjuje se da je u RH danas više od 3000 osoba koje se suočavaju sa svakodnevnim izazovima što ih pred njih stavlja multipla skleroza. Za ovu bolest nema lijeka, a simptomi su različiti od osobe do osobe. Liječenje je usmjereno na simptome i usporavanje napredovanja same bolesti, koja može imati svoju aktivnu fazu i pasivnu. Za druge pacijente, MS može značiti brzo napredovanje bez poboljšanja.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo