Zdravlje

Zdravlje

Jednostavni savjeti kako izbjeći pojavu pjega i mrlja ovo ljeto

Shutterstock

Čim se pojavi ljetno sunce, svima je samo na pameti kako do najbliže plaže i kako što prije do tamnog tena.

Neki će u ovom svom nastojanju napraviti više štete nego koristi za svoju kožu, uz taj sjaj kože na suncu, kod nekih će se javiti (često neželjene) mrlje i pjegice, a to se događa puno češće nego što mislite.

Prema pisanju klinike Lasercare one su ustvari odgovor tijela na sunčeve zraka i reakcija zaštite kože. Nastaju kao posljedica melanina, pigmenta koji koži daje boju. On se proizvodi u većoj količini kada se izlažemo suncu a javljaju se kako bi osigurali zdravlje kože. Kada se stvori previše melanina na jednom mjestu, tamne mrlje ili pjege se mogu pojaviti. Dok su pjege prirodna pojava i mnogi ih ljudi imaju, ne žele ih svi vidjeti na svojoj koži. Neki će tako tražiti načine kako da izbjegnu njihovu pojavu ovog ljeta.

Kako spriječiti pojavu mrlja i pjega na licu?

Pjege se javljaju kada je koža bila izložena suncu dugo vremena, prva stvar koju možete napraviti kako biste to spriječili jest da uložite u kvalitetan preparat za zaštitu od sunca. Stručnjaci se slažu da bi se trebalo raditi o faktoru 30 ili čak 50 kako bi bili sigurni da je koža zaštićena od štetnih sunčevih zraka.

Znate li koja ulja možete koristiti za sunčanje i koliko doista štite? Opreza nikada dovoljno

Druga stvar koja će pomoći da ih spriječite jest nošenje šešira jer ako zaštitite lice od sunca, posebno ako planirate dugo boraviti na njemu, spriječit ćete i pojavu pjegica. Možete i ponijeti suncobran na plažu ili potražiti mjesto gdje ste zaštićeni od direktnog sunca. Trebali biste i rashlađivati kožu. Možete jednostavno kremu držati u hladnjaku. Kreme za lice je najbolje nanositi hladne na rashlađenu kožu.

Za one koji žele preplanuli izgled ali nikako ne žele pjege na licu, možda su najbolja ideja kreme za samotamnjenje ili posjet solariju.

Kako pravilno koristiti kremu za samotamnjenje?

Kožu je potrebno i dobro pripremiti prije korištenja preparata za samotamnjenje

Piling

Piling je najvažniji korak u postupku samotamnjenja, a zatim je potrebno depilirati neželjene dlačice kako bi vaša koža bila čista i glatka. Nakon pilinga obavezno hidratizirajte kožu laganim losionom za tijelo, a posebno područje nosnica, koljena, laktova, stopala, vrata te drugih suhih dijelova i pregiba na tijelu.
Naime, što je veći sadržaj vlage u koži, to ona bolje prima boju. Osim toga, hidratantni losion će ispuniti nabore i spriječiti nakupljanje proizvoda za samotamnjenje u ružnim crtama, odnosno spasiti vas od tamnih mrlja ili neslavne narančaste boje kože.

Za lice koristite posebnu kremu

Proizvodi za samotamnjenje tijela, bilo da je riječ o kremama ili mlijeku, ne odgovaraju koži lica jer je koža na licu puno tanja, osjetljivija i nježnija. Zato za lice koristite posebnu kremu, ali nemojte ju nanositi na izrast kose i obrve jer je na tim područjima opasnost od neravnomjernog nijansiranja vrlo visoka.

Suho četkanje: Ako nemate vremena za anticelulitne masaže, stvar spašava ovaj kućni tretman

Pravilno nanošenje

Za što bolje rezultate nanesite proizvod laganim, kružnim pokretima i to umjereno, na pojedine dijelove tijela, uz pomoć rukavice za nanošenje koja se može koristiti sa svim proizvodima za samotamnjenje, a dovoljno je nježna za korištenje na tijelu i licu.
Naime, nanošenje prstima može rezultirati neujednačenom bojom i žutim dlanovima, što nikako ne želite, stoga je rukavica sretnije rješenje. Na tržištu su dostupni i proizvodi s aplikatorom za nanošenje.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo