Zdravlje

Zdravlje

Jednostavni savjeti kako se riješiti bolnih mišićnih čvorova

Shutterstock

Često će se ovaj problem javiti nakon vježbanja i može trajati nekoliko dana – bol se javlja u mišićima oko vrata.

Zachary Gillen je terapeut za vježbanje, a bavio se istraživanjem kako to različiti pokreti mogu utjecati na mišiće – kako se pripremiti i oporaviti od stresa kojeg vježbanje stvara na tijelu. 

Što su mišićni čvorovi?

Te čvorove koje možete osjetiti na mišićima, mogu se pojaviti bilo gdje u tijelu, ali obično se nalaze na leđima, ramenima i vratu. Oni se često pojavljuju i u vašim glutealnim mišićima.  Kada se mišići oštete, pa iako samo malo, može doći do upala u mišićima i ovojnici. Te male kvržice koje osjetite i koje su osjetljive na dodir mogu ograničiti širinu pokreta ili voditi do boli kada se okrećete. Mišićni čvorovi se ne vide na pregledima a stručnjaci i dalje pokušavaju otkriti koji to mehanizmi u mišiću vode do ovakve reakcije. Pretpostavlja se da do promjena dolazi kada ponavljate neke pokrete bili oni novi ili stari. Tako do problema može doći kada je mišić pod jakim stresom nakon aktivnosti, ili ako ste uveli u trening neku novu vježbu. Naprimjer možete dodati trčanje svakodnevnoj rutini dizanja utega, a kako vam je tada trčanje novi pokret, možete primijetiti da su se stvorili mišićni čvorovi na listovima. 

Ne morate biti sportaš kako biste znali o čemu pišemo, ako sjedite cijeli dan za kompjuterom vjerojatno ste ih osjetili u vratu i otišli na masažu kako biste osjetili olakšanje. Većina ljudi nije svjesna kako sjedenjem nekoliko sati za kompjuterom stvara stres za mišiće. 

Kako se riješiti mišićnih čvorova? 

Jedno od najjednostavnijih rješenja je da pričekate da bol prođe, a mišiću je potrebno nekoliko tjedana da se privikne na nove pokrete ili da se oporavi od stresa. Kroz par tjedana stvar bi se trebala riješiti sama od sebe. Možete naravno sami ubrzati proces oporavka. Neke od opcija su masaže, “Dry needling” (u pitanju je tehnika koja se koristi za liječenje miofascijalne boli i smanjenje napetosti mišića), ili elektrostimulacija. 

Muči vas zatvor i tako već danima? Postoje jednostavna rješenja koja će pružiti olakšanje

Cilj je svake tehnike je da se smanji “ukočenost” mišića i da se potakne krvotok jer će upravo tako mišići doći do više potrebnog kisika i oštećeno tkivo će se brže oporaviti. 

Što možete napraviti sami? 

Iako su ove tehnike sasvim dobre, postoje rješenja koja ne koštaju ništa. Jedna od stvari koje možete napraviti je istezanje, a ono će vam najviše pomoći ako sjedite cijeli dan za stolom. Mišići koji su bili pod stalnim opterećenjem satima su posebno osjetljivi i njima će koristiti jednostavno istezanje. Možete tako kružiti ramenima ili vratom i tako se riješiti napetosti ali i spriječiti stvaranje novih bolnih čvorova. 

Druga metoda je da se sami masirate u svom domu, a možete koristiti razne valjke ili rolere, tenisku lopticu isto tako.

Ako imate čvorove na mišićima na prednjoj strani bedara, možete uzeti valjak i nježno ga povlačiti od početka do kraja mišića, a pritisak ne smije biti prejak. Upravo će ta kontrola pokreta učiniti sve ugodnijim jer ovaj proces može biti bolan. Ovu tehniku možete koristiti bilo gdje na tijelu. 

Što jesti za život bez boli i upala? Stručnjaci otkrivaju koje namirnice uključiti u prehranu

Iako vam mogu pričinjavati probleme, mišićni čvorovi nisu stvar za zabrinjavanje. Zapamtite da je važno biti uporan u treningu i da kretanje tijekom dana može pomoći da prevenirate ovaj problem. Što češće se istežite tijekom dana i koristite ponuđene tehnike kako bi postigli olakšanje. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo