Zdravlje

Zdravlje

Jesu li parabeni odgovorni za rak dojke?

Godinama stručnjaci proučavaju vezu između parabena, kemikalija koje se naširoko koriste u kozmetičkoj industriji kako bi se produžio uporabni vijek proizvoda, i raka dojke.

Britanski su stručnjaci uzeli uzorak tkiva od 40 žena koje su prošle mastektomiju i ustanovili prisutnost parabena, čak i kod sedam žena koje su tvrdile kako nikada ne koriste proizvode ispod pazuha. Parabeni su pronađeni u 158 uzoraka od njih 160, a čak je 96 uzoraka sadržavalo pet najčešćih vrsta parabena.

Isti je tim proveo slično istraživanje 2004. godine te tvrde kako je danas razina pronađenih parabena četiri puta veća. “Od 2004. godine proizvođači (makar ne svi) su počeli micati parabene iz dezodoransa/antiperspiranta, stoga sam bila prilično iznenađena što sam ustanovila povišenu razinu parabena u uzorcima tkiva”, objasnila je Philippa Darbre, istraživačica Sveučilišta u Readingu, voditeljica studije objavljene u časopisu Journal of Applied Toxicology.

Nadodala je kako su parabeni koji su ustanovljeni kod žena koje ne koriste proizvode ispod pazuha, vjerojatno upijenu putem kože iz nekih drugih proizvoda.

Parabeni su sastavni dio mnogih hidratantnih krema za lice, krema za područje oko očiju, mlijeka za sunčanje, balzama i ruževa za usne, paste za zube, dezodoransa, gelova i pjena za brijanje, šampona…

Koriste se zbog svog fungicidnog i protubakterijskog djelovanja jer produljuju rok trajanja proizvoda. Ova kemikalija imitira djelovanje hormona estrogena, koji dokazano ima ulogu u razvoju raka dojke.

Sljedeći put kada se našminkate, nanesete dezodorans i kožu njegujete hidratantnim mlijekom, pogledajte na bočicu i dobro razmislite o sastavu proizvoda.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo